Σπίτι με ονόματα

Σπίτι με ονόματα


Συγγραφέας
Colm Tóibín
Μετάφραση – Επίμετρο
Αθηνά Δημητριάδου


Της έκοψαν τα μαλλιά προτού την σύρουν στον τόπο της θυσίας. Της είχαν δεμένα τα χέρια σφιχτά πίσω στη ράχη, της κόρης μου, το δέρμα στους καρπούς καταγδαρμένο από τα σκοινιά, οι αστράγαλοί της δεμένοι. Το στόμα της το είχαν φιμώσει, για να μην καταριέται τον πατέρα της, τον άνανδρο, διπρόσωπο πατέρα της…

Την ημέρα του γάμου της κόρης του, ο Αγαμέμνονας ζητάει τη θυσία της. Μόνο έτσι θα έχει τους ανέμους με το μέρος του για να φτάσει ως την Τροία. Η Ιφιγένεια τελικά θυσιάζεται, ο Αγαμέμνονας οδηγεί τον στρατό του στη μάχη και επιβραβεύεται με ένδοξη νίκη.
Χρόνια αργότερα, ο Αγαμέμνονας επιστρέφει και η αιματηρή επιλογή του κατευθύνει όλη την οικογένεια σ’ ένα μονοπάτι ενδόμυχης βίας. Καθώς η σύζυγός του, Κλυταιμνήστρα, επιζητά διακαώς τον θάνατό του ως εκδίκηση, η κόρη τους Ηλέκτρα λειτουργεί ως σιωπηλός παρατηρητής αυτού του πρωτοφανούς οικογενειακού δράματος. Ταυτόχρονα ο γιος τους Ορέστης απάγεται και η επιβίωσή του είναι αβέβαιη.
Σ’ αυτή την απάνθρωπη συνθήκη, η Ηλέκτρα και ο Ορέστης θα προβούν με τη σειρά τους σε εξίσου απάνθρωπες ενέργειες πασχίζοντας να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος.

Στο νέο του μυθιστόρημα ο Colm Tóibín εμπνέεται από τους τρεις Τραγικούς, επαναπροσδιορίζει τον κλασικό μύθο του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας προσδίδοντας στους χαρακτήρες της ελληνικής τραγωδίας το στοιχείο μιας απροσδόκητης ανθρωπιάς που θα μας στοιχειώνει για πολύ καιρό.

Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ

Σχεδιασμός – εικονογράφηση εξωφύλλου: Χρήστος Κούρτογλου 

> Διαθέσιμο και σε ebook


Είπαν για το βιβλίο

Υπέροχο… Το συναρπαστικό επίτευγμα του Tóibín είναι η δημιουργία ενός πιστευτού μύθου, ενώ πα­ράλληλα διατηρείται το υψηλό δράμα. Η εγωιστική πλευρά της ανθρώπινης φύσης γίνεται χειροπιαστή και γλαφυρή στην πλούσια μυθοπλασία του συγ­γραφέα.
-Booklist-

Η Κλυταιμνήστρα, που αφηγείται σε πρώτο πρόσω­πο, είναι μια γοητευτική και αδίστακτη φιγούρα που διψά για εξουσία. Ο Tóibín αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο η διαφθορά δημιουργεί δυσαρέσκεια αλλά και πώς η δυσαρέσκεια αυτή σχεδόν ασυγκρά­τητα γεννά βία. Οι πρωτότυποι μύθοι καθιέρωσαν αυτούς τους χαρακτήρες σαν παίγνια των θεών, αλλά ο Tóibín επαναπροσδιορίζει αυτή την εκδοχή σε μια περίοδο που οι θεοί έχουν εξασθενίσει ως παρουσία, θέτοντάς μας μπροστά στις ευθύνες μας για τις ανθρώπινες αποτυχίες.
-Kirkus Reviews-

Ένα δραματικό, ιδιαίτερο χρονικό μιας οικογενειακής κατάρρευσης τοποθετημένης σε ταραγμένες στιγμές, καθώς οι θεοί αποδεσμεύονται από τις ανθρώπινες υποθέσεις. Μακριά από το Μπρούκλιν ή την Ιρλανδία των πρόσφατων βιβλίων του, ο Tóibín διερευνά παγκόσμια θέματα αποτυχίας, απώλειας, μοναξιάς και καταπίεσης.
-Publishers Weekly-

Καταγεγραμμένη με τη γνώση «ότι ο χρόνος των θεών έχει περάσει ανεπιστρεπτί», η ματιά του Colm Tóibín στον κλασικό μύθο του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας περιβάλλει τις συζυγικές μορφές με ματαιοδοξία και οργή, αναδεικνύοντας την ευθραυστότητα των στενότερων δεσμών μας.
-Vogue-


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Colm Tóibín γεννήθηκε στην Ιρλανδία το 1955. Μεγάλωσε σε οικογένεια ιδιαιτέρως πολιτικοποιημένη, δεδομένου ότι ο παππούς του και ένας θείος του ήταν μέλη του IRA. Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι στο σπίτι του υπήρχε πολλή σιωπή, κάτι που επηρέασε το ύφος του. Η ενασχόλησή του με το έργο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ του προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ισπανία και έτσι αμέσως μόλις αποφοίτησε από το University College του Δουβλίνου εγκαταστάθηκε για ένα διάστημα στη Βαρκελώνη. Κατά την επιστροφή του στην Ιρλανδία ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα. Έχει γράψει μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων καθώς και δοκίμια και κείμενα λογοτεχνικής κριτικής. Τόσο στα δοκίμια όσο και στα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του βασικά θέματα είναι η ιρλανδική κοινωνία, η ζωή στο εξωτερικό, η διαδικασία της δημιουργικότητας, η ομοφυλοφιλία και η διαφύλαξη της ατομικής ταυτότητας.

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του: Η διαθήκη της Μαρίας (2014), Νόρα Γουέμπστερ (2015) και Μπρούκλιν (2016).
Μάθετε περισσότερα για τον συγγραφέα και τα βιβλία του: https://ikarosbooks.gr/authors/toibin


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ

Κατηγορία: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία, Μυθιστόρημα
ISBN: 978-960-572-304-0


Σχολιάστε εδώ