Ένα «υπερεργαλείο» θα ρυθμίζει πακέτο όλα τα χρέη

Ένα «υπερεργαλείο» θα ρυθμίζει πακέτο όλα τα χρέη

Όλα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη των υπουργών με τους «θεσμούς»

-«Κόκκινα» δάνεια, οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και στη ΔΕΗ

Βγήκε λευκός καπνός από την πολύωρη σύσκεψη με αντικείμενο το καυτό θέμα των «κόκκινων» δανείων και των οφειλών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, που… αισίως έχουν ξεπεράσει τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τρίτη στο κτίριο επί της Βασιλίσσης Σοφίας, όπου άλλοτε στεγαζόταν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τη συμμετοχή των οικονομικών υπουργών, των «θεσμών», εκπροσώπων των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και του γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους – περίπου 50 άτομα συνολικά.

Μοναδικό… πιάτο στο τραπέζι ήταν η κοινή διαπίστωση ότι τα πέντε τελευταία χρόνια το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε σε τεράστιο βαθμό.

Στην πολύωρη συζήτηση κατατέθηκαν από όλες τις πλευρές σκέψεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος, που έχει επιπτώσεις σε όλους τους εμπλεκομένους. Κατ’ αρχάς, στις τράπεζες, που έχουν «κόκκινα» δάνεια πάνω από 81,8 δισ. ευρώ, γεγονός που μπλοκάρει κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία, αφού δεν μπορούν να βοηθήσουν την Αγορά με τη χορήγηση νέων δανείων.

Αλλά και στο Δημόσιο, που έχει μπλοκαρισμένες απαιτήσεις της Εφορίας ύψους 104,428 δισ. ευρώ, τα οποία οφείλουν 4.064.750 φορολογούμενοι, και περίπου 35,110 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία χρωστούν 1.407.030 οφειλέτες, συν τα δεσμά – κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί σε 1.222.306 οφειλέτες.

Σύμφωνα με καλές πληροφορίες, η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση διά των υπουργών που παρίσταντο ήταν να δημιουργηθεί ένα «υπερεργαλείο», μια πλατφόρμα στην οποία θα ενταχθούν όλα τα χρέη των επιχειρήσεων (νομικά και φυσικά πρόσωπα) σε τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ. Και από κει και πέρα, η ρύθμιση θα προβλέπει «κούρεμα» κάθε είδους προσαυξήσεων (τόκων, προμηθειών, προστίμων κ.λπ.) και η πληρωμή του υπολοίπου θα γίνεται σε δόσεις, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.

Στη ρύθμιση θα υπαχθεί και η πρώτη κατοικία, λαμβανομένης υπόψη της προστασίας που έχει από τον νόμο.
Στην περίπτωση που δεν συμφωνεί ο οφειλέτης με τη ρύθμιση που θα αποφασίζεται, η υπόθεση θα παραπέμπεται στα δικαστήρια.

Δύο χρόνια η… δοκιμή του «υπερεργαλείου»
Η πρόταση που κατέθεσε η κυβερνητική πλευρά και φαίνεται να την αποδέχονται οι «θεσμοί» θα χρειαστεί μια… δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λειτουργεί το «υπερεργαλείο» προκειμένου να γίνονται, βήμα βήμα, οι αναγκαίες βελτιώσεις, που θα κάνουν πιο λειτουργική τη ρύθμιση για την πληρωμή της οφειλής, χωρίς να «πνίγεται» ο οφειλέτης και ιδιαίτερα το νοικοκυριό που προσπαθεί να σώσει το σπίτι του.

Στην πορεία της δοκιμαστικής περιόδου θα υπάρχει μια συνεχής μετεξέλιξη της ρύθμισης ώστε να γίνει πιο λειτουργική και ωφέλιμη για τον δανειολήπτη.

Και εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο έργο αυτό δεν θα έχουν λόγο οι τράπεζες, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς ο καλόπιστος δανειολήπτης δεν θα είναι στο έλεος του τραπεζίτη.

Σε funds «κόκκινα» δάνεια 17,5 δισ.

Στο μεταξύ, «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 17,5 δισ. ευρώ έχουν πουλήσει οι ελληνικές τράπεζες την τελευταία διετία. Είναι δάνεια κατά κύριο λόγο καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις (10 δισ. ευρώ), επιχειρηματικά (5 δισ. ευρώ) και ελεύθερων επαγγελματιών (2 δισ. ευρώ). Τα στεγαστικά που έχουν πουληθεί σε funds ανέρχονται σε 361 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ