Κατέρρευσε ο μύθος για τον πλεονασματικό ΕΦΚΑ
Ένας από τους μεγάλους μύθους που εμφατικά καλλιέργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και αυτός του πλεονασματικού ΕΦΚΑ. Ένας μύθος, όμως, που είχε ημερομηνία λήξεως και κυριολεκτικά κατέρρευσε μετά την έκτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του, η οποία αποφασίστηκε προχθές από το διοικητικό συμβούλιο του φορέα, έπειτα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας οικονομικής του υπηρεσίας.
Η αιτία της δραματικής αυτής αλλαγής στα οικονομικά στοιχεία του φορέα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που παρουσιάστηκε στα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου, οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους:
Πρώτον, στη δαπάνη που θα απαιτηθεί για την πληρωμή των «αυξημένων» συντάξεων χηρείας, κατά 37 περίπου εκατ. ευρώ.
Δεύτερον, στην υποχρεωτική καταβολή του ποσού των 185 εκατ. ευρώ στον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ.
Τρίτον, στην επιστροφή 120 εκατ. ευρώ σε ασφαλισμένους, μη μισθωτούς του φορέα με την ένδειξη ως «αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών ασφαλισμένων», μετά δε και τη σχετική εκκαθάριση που υπήρξε.
Η επιστροφή αυτών των 120 εκατ. ευρώ προς τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ οφείλεται ξεκάθαρα στα μειωμένα εισοδήματα που παρουσίασαν αυτοί κατά την τελευταία οικονομική χρήση του 2018, κάτι που προβληματίζει τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΦΚΑ ως προς την εκτέλεση και την επίτευξη του στόχου που είχε θέσει για τον φετινό προϋπολογισμό του φορέα η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.
Ως εκ τούτου, με την έκτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ διαμορφώνεται πλέον λογιστικό έλλειμμα 48.667.100 ευρώ. Αυτή η εξέλιξη δικαιώνει απόλυτα τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί από τη μεριά των ειδικών αλλά και των ίδιων των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, μη εξαιρουμένων και των σημερινών κυβερνητικών στελεχών, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση, όταν έλεγαν ότι το λεγόμενο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι καθαρά λογιστικό.
Και πώς να μην είναι, όταν ο φορέας αυτός από την έναρξη λειτουργίας του και συγκεκριμένα από 1/1/2017 σε μεγάλο βαθμό δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις έναντι τρίτων, ενώ καθυστερεί σημαντικά την έκδοση πάνω από 200.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Και όλα αυτά εν αναμονή και της δημοσιοποίησης της αποφάσεως του ΣτΕ, η οποία έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά και αναμένεται να αλλάξει τη δομή αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα.