Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Θα έπρεπε να υπάρχει υπηρεσία ευρωπαϊκού ασύλου και ευρωπαϊκός οργανισμός επιστροφών!

Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Θα έπρεπε να υπάρχει υπηρεσία ευρωπαϊκού ασύλου και ευρωπαϊκός οργανισμός επιστροφών!

– Οι ΜΚΟ χρωστούν στη δημοκρατία μας εξηγήσεις

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιάννης Μουζάλας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»  με το  δημοσιογράφο Θανάση Φουσκίδη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς αν θα ήταν λύση για το μεταναστευτικό-προσφυγικό η συρρίκνωση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Υπάρχει μια αναντίρρητη αναγκαιότητα να συντομεύσουν οι διαδικασίες ασύλου. Οι διαδικασίες ασύλου είναι η δημοκρατική απάντηση στη μετανάστευση και στην προσφυγική κρίση, η αναγκαιότητα να συντομεύσουν είναι κάτι που και επί υπουργίας μου το είχα επισημάνει.  Παραλάβαμε από προηγούμενες κυβερνήσεις 6 βαθμούς ασύλου, τους φτάσαμε στους 3 με τελεσιδικία στο 2ο βαθμό. Το άσυλο δεν μπορεί να συντομευτεί, να κοπούνε άλλες διαδικασίες αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αυξηθούν οι επιτροπές, να αυξηθεί το προσωπικό του ασύλου ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα. Επίσης χρειάζεται να δημιουργηθούν στα Κέντρα Υποδοχής δίπλα μικροί χώροι αξιοπρεπούς κράτησης  γιατί έχουμε το φαινόμενο ότι από την εκδίκαση της άλφα απόφασης ασύλου μέχρι τη βήτα εξαφανίζονται και δεν μπορείς μετά να τους βρεις να τους επιδώσεις το χαρτί της επιστροφής στο τόπο καταγωγής, στον τόπο προέλευσης.

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Θα έπρεπε να υπάρχει ευρωπαϊκό άσυλο. Κανείς δεν έρχεται για να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, το χρησιμοποιεί σαν εργαλείο για να πάει στην Ευρώπη επομένως πρέπει να υπάρχει μια υπηρεσία ευρωπαϊκού ασύλου η οποία να χορηγεί αυτή τη άσυλο και να επανδρωθεί πάρα πολύ καλά. Κάποια πράγματα μπορούν να βελτιωθούν στο πως κρίνεται το άσυλο, μια μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για τις «επιστροφές» των μεταναστών   

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Δεν μπορεί να υπάρξει διαχείριση του μεταναστευτικού χωρίς επιστροφές. Έχω θέσει με επιστολή μου πέντε φορές το ζήτημα του να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός οργανισμός επιστροφών. Οι επιστροφές εξαρτώνται από τις διακρατικές σχέσεις δηλαδή η Γερμανία η οποία έχει τεράστιες οικονομικές σχέσεις με το Πακιστάν μπορεί να στείλει πίσω, η Μάλτα δεν μπορεί. Εγώ τρεις φορές επιχείρησα να στείλω αεροπλάνο στο Πακιστάν και τις τρεις φορές δεν το δέχτηκαν. Πρέπει η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει την οικονομική της ισχύ και τη διπλωματική της ισχύ ώστε να μη μεταθέτει το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής αλλά η ίδια η Ευρώπη να πιέζει για τις επιστροφές.

Για τις ΜΚΟ

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Έχω πει στη Βουλή ότι χωρίς τις ΜΚΟ δεν θα τα καταφέρναμε, από την άλλη οι ΜΚΟ χρωστούν στη δημοκρατία μας εξηγήσεις για διάφορα πράγματα. Δεν ήταν πάντα άσπιλες αλλά πρέπει να συνυπολογίζουμε ότι χωρίς αυτές δεν θα μπορούσαμε.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Σακελλαρίδη για τη Μόρια

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Θα περίμενα από τον κ. Σακελλαρίδη μια μεγαλύτερη σεμνότητα, όχι έλλειψη κριτικής. Είναι πολύ εύκολη η κουβέντα «η Μόρια είναι η ντροπή της Ελλάδας». Κανείς μας δεν είναι περήφανος για τη Μόρια μπορούμε να δούμε όμως και η κυβέρνηση της ΝΔ που εύκολα κατηγορούσε η οποία πολλαπλασίασε την ασχήμια της Μόριας τώρα. Η Μόρια είναι η ντροπή της Ευρώπης. Εμεις δεν είμαστε περήφανοι για αυτό το πράγμα, είμαστε περήφανοί όμως γιατί κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες.


Σχολιάστε εδώ