Ε. Αχτσιόγλου: Κυβερνητική στροφή 180 μοιρών για Πρέσπες, Μάτι, προσφυγικό
Κριτική στις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ άσκησε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για έλλειψη σοβαρότητας και στροφή 180 μοιρών στα ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, του προσφυγικού και της τραγωδίας στο Μάτι.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Contra Channel, για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, είπε ότι «δεν ακούσαμε αν ελέχθη κάτι στα δύο μείζονα ζητήματα: για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και την παραβίαση με τις γεωτρήσεις που φερόταν ότι έκανε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν συζητήθηκαν καθόλου;».
Αναφερόμενη στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν σημείωσε ότι «δεν ακούσαμε απότη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης τι ακριβώς ελέχθη, αν ελέχθη κάτι, στα δύο μείζονα ζητήματα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και την παραβίαση με τις γεωτρήσεις που φερόταν ότι έκανε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν συζητήθηκαν καθόλου;». Επισήμανε ακόμα ότι «από τη ΝΔ είχε αναχθεί η συνάντηση με τον κ. Τραμπ σε κορωνίδα των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε. Γιατί δεν έγινε; Είχε προετοιμαστεί καταλλήλως; Ήταν μία διπλωματική αποτυχία; Δεν είχε προετοιμαστεί καθόλου;».
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η ΝΔ «έχει κάνει μία σειρά κυβιστήσεις σε κορυφαία ζητήματα. Το ένα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. HΝΔ τη χαρακτήριζε προδοτική και εμάς προδότες, ενώ υπέθαλπεπρακτικές ακροδεξιών στοιχείων με επιθέσεις και εκβιασμούς βουλευτών. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα δεν λέει απλώς ότι θα εφαρμόσει λέει ότι θα τιμήσει τη Συμφωνία». Στη Συμφωνία των Πρεσπών, στην τραγωδία στο Μάτι και στο προσφυγικό «η στάση της ΝΔ σε όλη την προεκλογική περίοδο είχε έναν βαθιά λαϊκιστικό χαρακτήρα. Δύο τρεις μήνες μετά τις εκλογές έχουμε μία στροφή 180 μοιρών και ταυτόχρονα μία διγλωσσία σε εξωτερικό και εσωτερικό για αυτά τα ζητήματα. Πρόκειται για μία βαθιά υποκριτική και εξαιρετικά λαϊκιστική στάση», υπογράμμισε.
Αναφερόμενη στις αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας, τόνισε ότι «οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας, η αύξηση του ποσοστού από το 50% στο 70%, η κατάργηση του ηλικιακού ορίου ώστε να καταβάλλονται εφ’ όρου ζωής, άλλες βελτιωτικές παρεμβάσεις που αφορούσαν τα τέκνα κ.λπ., έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο. Ο προγραμματισμός, επειδή χρειαζόταν αλλαγή στα μηχανογραφικά συστήματα, ήταν οι αυξημένες συντάξεις να καταβληθούν τέλη Ιουλίου. Είναι αστεία η προσπάθεια της ΝΔ να οικειοποιηθεί αυτή τη θετική παρέμβαση με τρόπο ανεδαφικό. Μάλιστα, κατέληξε στο να μην πληρώνει τις συντάξεις αυτές, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί ήδη από τον Ιούλιο και φτάνουμε πια στον Οκτώβρη. Υπάρχει καθυστέρηση και διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης».
Τέλος, αναφερόμενη στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων σημείωσε ότι σύμφωνα με αυτή «ο απόδημος ελληνισμός θα μπορεί να ψηφίζει και να εκλέγει τους δικούς του αντιπροσώπους στο ελληνικό κοινοβούλιο, οι οποίοι θα είναι κλειστός αριθμός. Θα είναι βουλευτές Επικρατείας, κατ’ ελάχιστο 3 και μέγιστο 12,ανάλογα με τον αριθμό όσων ψηφίσουν. Θα είναι ένας κλειστός αριθμός βουλευτών ώστε και ο απόδημος ελληνισμός να έχει έκφραση στο κοινοβούλιο αλλά να μην υπάρχει αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού, έτσι ώστε όσοι διαβιούν στην Ελλάδα να μπορούν να καθορίζουν τον πολιτικό συσχετισμό. Διότι, το δικαιοπολιτικό επιχείρημα της δικής μας πρότασης για την ψήφο των αποδήμων είναι ότι αυτός ο οποίος υφίσταται τον πολιτικό συσχετισμό σε μία χώρα είναι αυτός που πρέπει και να τον επιλέγει».