Ούτε μεταξύ τους δεν τα βρίσκουν…

Ούτε μεταξύ τους δεν τα βρίσκουν…

…οι συνταγματολόγοι και οι καθηγητές της Νομικής στο κορυφαίο θέμα των ψήφων που πρέπει να απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας τα άρθρα τους στις εφημερίδες. Ενδεικτικά, θα αναφερθούμε σε δύο που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας στην «Καθημερινή». Συγκεκριμένα, του κ. Πέτρου Ι. Παραρά, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, επίτιμου αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, και του κ. Σπύρου Βλαχόπουλου, καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Υποστηρίζει ο κ. Π. Παραράς: «Αν τα άλλα κόμματα, κυρίως από αντιπολιτευτική διάθεση, δεν συντάσσονται με την πρόταση της κυβέρνησης, η απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών είναι μονόδρομος».

Από την πλευρά του, ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλος επισημαίνει: «Ο “αρχηγός του Κράτους’’ συμβολίζει την ενότητα του λαού και των πολιτικών δυνάμεων και αυτό θα πρέπει να αντανακλάται στον τρόπο εκλογής του.

Επομένως, η θεσμοθέτηση της εκλογής του ΠτΔ μόνο με 151 βουλευτές θα αποτελούσε αρνητική εξέλιξη. Η συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να αποσυνδέσει την εκλογή του ΠτΔ από τις πρόωρες εκλογές και να διατηρήσει την αναγκαιότητα αυξημένης πλειοψηφίας, τουλάχιστον 180 βουλευτών».


Σχολιάστε εδώ