Οι δύο λόγοι που θα απασφαλίσει ο Σαμαράς κατά του Μητσοτάκη

Οι δύο λόγοι που θα απασφαλίσει ο Σαμαράς κατά του Μητσοτάκη

Σε… αχαρτογράφητα νερά μπαίνουν οι σχέσεις Κυρ. Μητσοτάκη και Αντ. Σαμαρά, μετά την απόφαση του πρώτου να αφήσει έξω από το κάδρο των ευθυνών για την υπόθεση της Novartis τον Αλ. Τσίπρα. Κάτι που ο πρώην πρωθυπουργός θεωρούσε εκ των ων ουκ άνευ, τον είχε άλλωστε κατονομάσει την κατάθεσή του στη Δικαιοσύνη, κάτι που αναφέρεται και στη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς έχει εδραιωμένη άποψη, σύμφωνα με την οποία η σύσταση Εξεταστικής (και όχι Προανακριτικής) Επιτροπής έπρεπε να αφορά και τον πρώην πρωθυπουργό, όχι από διάθεση να πάρει τη ρεβάνς για τα γεγονότα του 2014, αλλά διότι είναι πεπεισμένος ότι ο κ. Τσίπρας ήταν ο ιθύνων νους για όλες τις αποφάσεις και πράξεις συγκεκριμένων λειτουργών για τη στοχοποίησή του και την επιχείρηση σπίλωσής του.

Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να συσταθεί Προανακριτική μόνο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο, η δέσμευση του κ. Σαμαρά «θα τους πάω μέχρι τέλους» κινδυνεύει να μείνει μετέωρη. Και αυτό είναι που τον έχει ενοχλήσει αφάνταστα, αν δεν τον έχει εξοργίσει. Δεν φαίνεται δε να πείθεται από τη θεωρία που διακινούν παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι τονίζουν ότι στην πορεία «ο Παπαγγελόπουλος θα… δώσει τον Τσίπρα»!

Η εξέλιξη δε αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την… ατυχή έκβαση της ευρωπαϊκής προοπτικής του κ. Σαμαρά και την ανάληψη θέσης Επιτρόπου με αυξημένες αρμοδιότητες. Γεγονός που είχε ως συνέπεια να επιδεινωθεί και άλλο το κλίμα στις σχέσεις νυν και πρώην πρωθυπουργού.

Σε ανύποπτο χρόνο, λίγο πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, στελέχη προσκείμενα στον κ. Σαμαρά επισήμαιναν ότι δύο είναι τα ζητήματα που θα καθορίσουν το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού: Το ένα η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα της Novartis, αν δηλαδή θα κινηθεί στη σκληρή γραμμή με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και για τον Αλ. Τσίπρα. Και το δεύτερο η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2020.

Έχοντας χάσει κάθε ελπίδα για ευρωπαϊκή καριέρα, ο κ. Σαμαράς βλέπει το Προεδρικό Μέγαρο ως τον έσχατο σταθμό για την πολιτική δικαίωσή του. Και περιμένει από τον κ. Μητσοτάκη να… ανταποκριθεί ανάλογα. Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, ο τελευταίος διέψευσε τις προσδοκίες του πρώην πρωθυπουργού. Μένει το δεύτερο. Αν ο πρωθυπουργός επιλέξει άλλο πρόσωπο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, τότε είναι πολύ πιθανό να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Και από το νέο έτος κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει τι δρόμο θα πάρουν οι πολιτικές εξελίξεις, εντός και εκτός κυβέρνησης.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ