Καταρρέει o παγετώνας του Mont Blanc στις Άλπεις – Εκκενώνονται ιταλικά χωριά

Καταρρέει o παγετώνας του Mont Blanc στις Άλπεις – Εκκενώνονται ιταλικά χωριά

-Μέρος ενός παγετώνα στο Mont Blanc, που εκτιμάται ότι περιέχει μέχρι 250.000 κυβικά μέτρα πάγου. Tο Mont Blanc είναι το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης

Ένα τμήμα  θα μπορούσε να πέσει κάτω από το βουνό, δήλωσε σε δηλώσεις του την Τρίτη ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Courmayeur, Στέφανο Μιζερόκι ζητώντας από τις  ιταλικές αρχές να κλείσουν δρόμους και να εκκενώσουν τα χωριά των Άλπεων και την εκκένωση των καλύβων στο βουνό, που είναι 4.800 μέτρα (5.250 μέτρα) ψηλά, αφού οι ειδικοί είπαν ότι ο παγετώνας Planpincieux συρρικνούσε με αυξημένη ταχύτητα, απειλώντας τμήμα της κοιλάδας Ferret.

«Τα φαινόμενα αυτά δείχνουν άλλη μια φορά πως το βουνό περνά μια περίοδο μεγάλων αλλαγών λόγω κλιματικών παραγόντων, έτσι είναι ιδιαίτερα ευάλωτο», δήλωσε ο Μιζερόκι.

Μεταξύ του τέλους Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου, το κάτω μέρος του παγετώνα συρόταν με ταχύτητα 50-60 cm (20-24 ίντσες) την ημέρα. )

Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, ο οποίος μίλησε την Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι «η είδηση ότι ένας παγετώνας που κινδυνεύει να καταρρεύσει ο Mont Blanc είναι μια προειδοποίηση που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορη, πρέπει να μας ταρακουνήσει και να κινητοποιήσουμε».

Σε όλες τις Άλπεις υπάρχει ανησυχία ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο της τήξης του παγετού και της εξαφάνισης των παγετώνων.

Πηγή-φωτο: Reuters


Σχολιάστε εδώ