«Cumhuriyet»: «Πορθητής» και «Γιαβούζ» σταματούν! Γιατί αποσύρει τα γεωτρύπανά της η Τουρκία;
Σχετικά με την πορεία των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την προσωρινή αποχώρηση των γεωτρύπανων «Πορθητή» και «Γιαβούζ» στα ανοιχτά της Κύπρου η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν επιβάλει άτυπο εμπάργκο στην Τουρκία για τη μη προμήθεια υλικών και εξοπλισμού στα γεωτρύπανά της.
Εμπάργκο, λοιπόν, στα υλικά και στις υπηρεσίες για τα τουρκικά γεωτρύπανα εφαρμόζουν οι ΗΠΑ εδώ και δύο μήνες με αποτέλεσμα η Άγκυρα να δυσκολεύεται να διεξάγει τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.
Τα αντίστοιχα κινέζικα υλικά δεν είναι αποτελεσματικά, αναφέρει η τουρκική αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο “Εμπάργκο ΗΠΑ στην Μεσόγειο”.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ, οι υποθαλάσσιες έρευνες είναι πολύ δαπανηρές. Η ενοικίαση ξένων γεωτρυπάνων ξενικά από ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα αλλά όταν το γεωτρύπανο σου μπορεί το κόστος να κατέβει μέχρι τα 300 χιλιάδες δολάρια επειδή τα μηχανικά και χημικά υλικά είναι πολύ ακριβά. Και ο λόγος που είναι ακριβά είναι επειδή οι προμηθευτές έχουν μονοπώλιο με κέντρο τις ΗΠΑ και οι βρετανικές και γαλλικές εταιρείες υπάγονται σε αυτό.\
«Cumhuriyet»: ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν επιβάλει άτυπο εμπάργκο στην Τουρκία
Πάντως, σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ, η Τουρκία δεν είχε πρόβλημα προμήθειας αυτών των υλικών όσο τα γεωτρύπανα της έκαναν εργασίες στα ανοιχτά της Μεσογείου, όταν όμως κατέβηκαν στην Κύπρο η κατάσταση άλλαξε και έγινε πολύ σοβαρή καθώς οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία ξεκίνησαν να εφαρμόζουν εμπάργκο εναντίον της.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εδώ και δύο μήνες δεν παρέχονται στην Τουρκία τα αναγκαία υλικά και οι υπηρεσίες για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων. “Τους λένε θα τα αγοράσουμε με χρήματα και τους λένε όχι”, γράφει η αντιπολιτευτική εφημερίδα.
Όπως αναφέρει παρόλο που οι εταιρείες αυτές είναι ιδιωτικές, υπακούν στην απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μάλιστα την απόφαση αυτή εφαρμόζουν και οι εταιρείες της Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Η Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι και η Κίνα παράγει αυτά τα υλικά αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο, ειδικά για τις γεωτρήσεις σε τόσο ευαίσθητες εργασίες όπως είναι στη Μεσόγειο. Γι αυτό και η Τουρκία προσπάθησε να βρει προσωρινές λύσεις αλλά εμποδίζει τις μελλοντικές εργασίες της.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες (Schlumberger, Baker Hughes, Weatherford) και η ιταλική (Geo-log) ακύρωσαν τις συμφωνίες τους με την Τουρκία για παροχή υπηρεσιών, προσωπικού και χημικών υλικών στα ανοιχτά της Κύπρου για τις γεωτρήσεις Finike 1 και Karpaz 1. Ωστόσο οι ίδιες εταιρείες συνεχίζουν να συμμετάσχουν σε εργασίες στη θάλασσα του Μαρμαρά.
Το δημοσίευμα υπογράφει ο δημοσιογράφος και βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μουσταφά Μπαλμπάι ο οποίος είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για 34 χρόνια φυλακή για την υπόθεση Εργκενεκόν, ωστόσο τελικά αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από τέσσερα χρόνια στη φυλακή, τον Δεκέμβριο του 2013 και ανέλαβε βουλευτής.
Πηγή: hellasjournal.com