Τάσος Μαντζαβίνος: Είχα τη «χλεύη» της μάνας μου…

«Από μικρός, αντί να παίξω ζωγράφιζα, ή ζωγράφιζα παίζοντας. Μεγαλώνοντας, ήμουν πολύ κακός μαθητής, δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ. Σήμερα θα μου έβρισκαν έλλειψη συγκεντρώσεως, δυσλεξία, και πράγματι τα είχα ο κακόμοιρος. Θυμάμαι όμως ότι προσπαθούσα. Είχα και τη ‘‘χλεύη’’ της μάνας μου, τα αδέρφια μου ήταν καλοί μαθητές, και μου έλεγε:

‘‘Πρέπει να μάθεις κι εσύ γράμματα’’. Αφού δεν τα έπαιρνα έπρεπε κάτι να με κάνουν. Υπήρχε ένας θείος με έναν ζωγράφο φίλο, στον οποίο είπε: ‘‘Να τον κάνουμε ζωγράφο;’’. Με έπιασε ρίγος και ίλιγγος με τη σκέψη ότι θα μπορούσε να είχε πει πως δεν είμαι καλός. Απίστευτο από τι εξαρτάται η ζωή. Αυτό δεν ξέρω αν λέγεται χάος ή τύχη».

«Από παιδί μού άρεσε η εικόνα του, η μορφή του. Ως σύμβολο αποπνέει δύναμη, γοητεία, και σε απελευθερώνει. Είναι αυτός που μπορεί να τα βάλει με όλους, αυτός που δεν έχει φόβο, αλλά τον προκαλεί. Σκεφτόμουν ότι από μικρός άκουγα για τον ‘‘δράκο’’ του Σέιχ Σου και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί αποκαλούσαν έτσι έναν άνθρωπο δειλό, που κρύβεται, ένα σκουλήκι. Κατέληξα ότι τον ονόμασαν έτσι επειδή δρούσε στο δάσος. Και ο δράκος ζει στα δάση και στην άκρη της πόλης. Ο δράκος τελικά για εμένα ήταν αυτός που έχει την ικανότητα να τους βλέπει όλους από ψηλά, να τους κρίνει επειδή ζει στο περιθώριο, αλλά και να ζει ένα δράμα επειδή ταυτόχρονα είναι ξένος».

«Όταν πήγα και πήρα το αποδεικτικό απολυτήριο Δημοτικού έγραφε πάνω: ‘‘Ορφανός πατρός’’. Από εκείνη τη στιγμή μπήκε μέσα μου το σκουλήκι του ξένου. Τι σημαίνει ‘‘ορφανός πατρός’’; Ήταν ένα είδος φακελώματος. Αυτό με έκανε να είμαι διαφορετικός. Μέχρι τότε δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι διαφέρω σε κάτι, ούτε καν την απώλεια του πατέρα μου δεν την είχα συνειδητοποιήσει. Το δημοτικό σχολείο ήταν η πρώτη συνείδηση ότι ο πατέρας μου δεν υπάρχει. Εκεί ξεκίνησε και η αγάπη μου για τον δράκο. Να είμαι δυνατός, να μην έχω ανάγκη τον πατέρα. Ωστόσο έχω φτάσει 61 ετών και δεν έχω νιώσει ότι θα λυτρωθώ κάνοντας κακό. Ο πόνος εξανθρωπίζει, δεν γίνεται ζωή χωρίς δυσκολίες. Δεν έχει και σασπένς αλλιώς».

Υπογραφή: Τάσος Μαντζαβίνος, ζωγράφος

Φωτό: thetoc.gr


Σχολιάστε εδώ