Στα άκρα η σύγκρουση για τη Novartis
-ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει…
-Φιάσκο φοβούνται στη ΝΔ
Σε πεδίο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης αναμένεται να εξελιχθεί η Προκαταρκτική (Προανακριτική) Επιτροπή για την υπόθεση της Novartis που αποφάσισε να συστήσει η κυβέρνηση, με μοναδικό ελεγχόμενο –στη φάση αυτή τουλάχιστον– τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο.
Ενώ κατά την προεκλογική περίοδο η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είχε αφήσει ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ο έλεγχος να επεκταθεί και σε άλλους (πρώην) υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον (πρώην) πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «φτηνό τακτικισμό» και πολιτική «δειλία», καλώντας τον να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής (και) για τον κ. Τσίπρα. Υπέρ της Προανακριτικής τάχθηκε το Κίνημα Αλλαγής.
Στο αιτιολογικό της απόφασης η κυβερνητική πλειοψηφία ανέφερε –διά στόματος του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Στ. Καλαφάτη– ότι από την ανάγνωση των στοιχείων της δικογραφίας προκύπτει ότι «υφίστανται σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη». Όσον αφορά δε την απόφαση να μη συμπεριληφθεί στον έλεγχο και ο κ. Τσίπρας, τονίστηκε ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία «δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις». Διαφορετικά «δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου», είπε επί λέξει ο κ. Καλαφάτης.
Είχε προηγηθεί διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε σε στενούς του συνεργάτες τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: «Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας».
Αντιδρώντας ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση της κυβέρνησης να προτείνει τη σύσταση Προανακριτικής μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του πρωθυπουργού: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη (σ.σ.: εννοεί τον Αντ. Σαμαρά). Τον καλούμε αν έχει το θάρρος να προχωρήσει είτε σε Εξεταστική είτε σε Προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κ. Σαμαράς στη μήνυσή του και να μην ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει. Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».
Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής τάχθηκε το Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο για «σαφείς ενδείξεις για παραθεσμικές ενέργειες» του κ. Παπαγγελόπουλου. Σε αντίθεση με την επιλογή της κυβέρνησης, η Φ. Γεννηματά τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει έρευνα σε βάθος στην υπόθεση της Novartis και να καταλογισθούν ευθύνες σε όλους ανεξαιρέτως, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Επισήμανε δε ότι τυχόν επιστροφή του φακέλου στη δικαιοσύνη χωρίς να προηγηθεί έλεγχος από τη Βουλή θα σημάνει ότι έχει πέσει και το τελευταίο φύλο συκής της συναλλαγής μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Τη σύσταση της Προανακριτικής θα υπερψηφίσει και το ΚΚΕ προκειμένου «να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν», όπως υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.
Επιφυλάξεις
Ενστάσεις διατυπώνονται από βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τον έλεγχο μόνο στο πρόσωπο του Δ. Παπαγγελόπουλου. Υπάρχει η πτέρυγα των «σκληρών», που επιθυμούσε διακαώς στους ελεγχόμενους να συμπεριληφθεί και ο Αλ. Τσίπρας. Παράλληλα, από άλλους γαλάζιους εκφράζονται επιφυλάξεις ως προς τη διαδικασία που επιλέχθηκε. Θεωρούν ότι έπρεπε να προηγηθεί η Εξεταστική ούτως ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι ευθύνες αλλά και το κατηγορητήριο και στην επόμενη φάση η υπόθεση να πάει σε Προανακριτική.
Δεδομένου ότι η τελευταία για να καταλήξει σε αποφάσεις και παραπομπές, πρέπει να υπάρξουν αδιάσειστες αποδείξεις για τα αδικήματα και για τα πρόσωπα. Διαφορετικά η διερεύνηση είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε φιάσκο. Αυτό ακριβώς φοβούνται τα στελέχη της ΝΔ στην υπόθεση της Novartis.