Κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάλλαξη…

Κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάλλαξη…

Με επικεφαλής τους «53»

-Τσίπρας: Δεν κάνω πίσω με τίποτα

Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και το άνοιγμα σε κεντρογενείς και κεντροαριστερούς, κατά βάση ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, εξακολουθούν να διχάζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες έντασης.

Αυτό φάνηκε και στην προ ημερών συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαφώνησαν με την επιλογή για ηλεκτρονική εγγραφή νέων μελών.

Οι ενστάσεις των συγκεκριμένων στελεχών αφορούν τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πιο αρχηγοκεντρικό κόμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου είχε τη στήριξη του Νίκου Παππά, του Δημήτρη Τζανακόπουλου αλλά και του Αριστείδη Μπαλτά και του Γιάννη Δραγασάκη, έδειξε αποφασισμένος να προχωρήσει στη διεύρυνση του κόμματος. Ήδη στον πρωινό καφέ της Κουμουνδούρου συμμετέχουν, εκτός από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας, όπως ο Νίκος Μπίστης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ υπάρχει ανοικτή γραμμή με τον Γιάννη Ραγκούση, στο πρόσωπο του οποίου βλέπουν μια πολύ καλή πολιτική μεταγραφή. Με αυτήν την κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ότι θέλει να κάνει πράξη τη συ­μπόρευση και αναμένεται πολλοί εκ της Προοδευτικής Συμμαχίας να συμμετάσχουν στην Κεντρική Επιτροπή στον δρόμο προς το συνέδριο.

Στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το διήμερο 27 – 28 Σεπτεμβρίου, οι βασικοί παίκτες αναμένεται να ξεδιπλώσουν τη στρατηγική τους, αν και όπως είναι πλέον διαμορφωμένη η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος, με την προσθήκη και των πασοκογενών, ο Αλέξης Τσίπρας έχει τον πλήρη έλεγχο.

Όμως οι διαφορετικές απόψεις θα ακουστούν, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις της τάσης των «53+», που αντιδρά ως έναν βαθμό και στον τρόπο που γίνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κόμματος, όπου πρωταγωνιστεί ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

«Δεν κάνω πίσω με τίποτα», λέει ο Αλέξης Τσίπρας και επιμένει πως η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια αναζωογονητική διαδικασία για το κόμμα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προ ημερών ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αριστερός που στο δίλημμα ‘‘μικρό ή μεγάλο κόμμα’’ θα επιλέξει ένα μικρό κόμμα», ενώ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης είπε πως υπάρχει πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο διευκρίνισε: «Πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση και για τη διεύρυνση και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος, που είναι δύσκολο εγχείρημα».

Η συνεχής συζήτηση περί «κακής» πασοκοποίησης ενοχλεί πάρα πολλούς προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, όχι βέβαια τα προβεβλημένα στελέχη, που έχουν θέσεις ευθύνης και υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κάνει πιο ξεκάθαρο και σαφές το προσκλητήριό του.

Παράλληλα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ με μακρά διαδρομή στην Αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα υπογραμμίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να σταματήσει εν τη γενέσει της την προσπάθεια απαξίωσης του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή θα παρουσιαστεί και η πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα σημάνει και επισήμως το προσκλητήριο για συστράτευση στον ευρύτερο χώρο, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών. Ο στόχος πλέον δεν είναι τα 180.000 μέλη, αλλά ο πιο βατός των 70.000, μένει όμως να φανεί πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία ανοίγματος στην κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ο φόβος για το τι μπορεί να φέρει στο προσκήνιο η υπόθεση Novartis, παρά το γεγονός ότι δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως πρόκειται για επιχείρηση αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Παράλληλα, κρατούν αποστάσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που ήταν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, και προσπαθούν να κινηθούν πιο θεσμικά, αναγνωρίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και εάν δεν το παραδέχονται δημόσια, έπραξε ορθά που δεν έβαλε στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την Κεντρική Επιτροπή και το φεστιβάλ της νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 27 – 29 Σεπτεμβρίου, αναμένεται και η συνεδρίαση της ΚΟ, όπου θα συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με τους βουλευτές της επαρχίας, οι οποίοι αντιδρούν με την απόφαση του κόμματος και του Αλέξη Τσίπρα και δεν θέλουν να καταβάλουν το 40% της μηνιαίας αποζημίωσης στο κομματικό ταμείο, ούτε να παραχωρήσουν στο κόμμα ορισμένους από τους επιστημονικούς συνεργάτες.

Έξω πάει καλά…

Στο ευρωπαϊκό γήπεδο επιλέγει να παίξει περισσότερο το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς μετά την πρόσφατη συμμετοχή του στο περίφημο Φόρουμ του Κόμο, το οποίο ουσιαστικά είναι μια μικρή, αλλά με ισχυρές παρουσίες, ευρωπαϊκή «Λέσχη Μπίλντερμπεργκ», πήγε για δεύτερη φορά στην Ιταλία σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε χθες και προχθές στη Ρώμη για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ του κόμματος Articolo Uno, με κε­ντρικό στόχο τη συνένωση όλων των δυνάμεων της παραδοσιακής Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας στην Ευρώπη, στη λογική ενός μετώπου.

Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτός δύναται να ηγηθεί αυτού του μετώπου, όπως λέει σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, ενώ δεν διστάζει να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα από τον λεγόμενο «προοδευτικό χώρο» σε όλη την ΕΕ που συγκέντρωσε το υψηλότερο εκλογικό ποσοστό, μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σύντομα να είναι και πάλι παρατηρητής στις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ετοιμάζεται για κύκλο επισκέψεων σε χώρες για να συναντήσει ηγέτες αδελφών κομμάτων, ενώ θέλει να είναι αυτός ο κεντρικός παίκτης στο ευρύτερο προοδευτικό τόξο στην ΕΕ.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου προοδευτικού ευρωπαϊκού μετώπου, για μια ΕΕ που θα δίνει λύσεις στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη: Τις κοινωνικές ανισότητες, το έλλειμμα δημοκρατίας, την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Το πιο ενδιαφέρον σε αυτό το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία ήταν η προγραμματισμένη συνάντησή του στο Βατικανό το Σάββατο με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχε πλέξει το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του στο Μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι αξίζει να του απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ.


Σχολιάστε εδώ