Γ. Νικολακόπουλος: Η απειλή των πλειστηριασμών

Γ. Νικολακόπουλος: Η απειλή των πλειστηριασμών


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δικηγόρου στον Άρειο Πάγο


Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε μια μεγάλη αύξηση της πίεσης-απειλής πλειστηριασμών ακόμη και πρώτων κατοικιών μικρής αξίας από τις τράπεζες! Μνημονεύεται ότι οι προσδιορισθέντες έως το τέλος του χρόνου πλειστηριασμοί είναι 5.939 και από την αρχή του χρόνου θα προστεθούν και αυτοί που θα επισπευθούν από το Δημόσιο κατά των οφειλετών που δεν θα ενταχθούν στις 120 δόσεις!

Επίσης, δυστυχώς, θα σημειωθεί αύξηση των εκτελέσεων και λόγω της μεταβίβασης πολλών δανείων σε funds, τα οποία αν έχουν ως στρατηγική τους την αξιοποίηση ακινήτων, θα προχωρούν εύκολα σε πλειστηριασμό ακόμη και της πρώτης κατοικίας!

Οι τράπεζες τηρούν μια πολύ αυστηρή στάση απέναντι στους δανειολήπτες που αιτούνται αναστολή του πλειστηριασμού τους, απαιτώντας περίπου το 10% της συνολικής οφειλής ως προκαταβολή και μάλιστα χωρίς να δεσμεύονται (προ της καταβολής της προκαταβολής) για βιώσιμη ρύθμιση! Είναι αξιοσημείωτο πως παρότι ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών προβλέπει την επιδίωξη ρύθμισης με σεβασμό στα επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης, οι τράπεζες συχνά προτείνουν μηνιαία δόση μεγαλύτερη και από το μισό εισόδημα του δανειολήπτη, με αποτέλεσμα να μη δύναται να διαβιώσει ο οφειλέτης!

Μάλιστα, ακόμη και αν η προτεινόμενη δόση είναι χαμηλή, στα ψιλά γράμματα της σύμβασης γράφεται πολλές φορές ότι έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα θα συντελεστεί κατακόρυφη αύξησή της!

Ας ελπίσουμε η νέα κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα για το κύμα αυτό των πλειστηριασμών, για να μη ζήσουμε τραγικές σκηνές εξώσεων αδύναμων συμπολιτών μας!


Σχολιάστε εδώ