ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Έκοψαν τον δικαστή που προστάτευε την Α’ κατοικία

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Έκοψαν τον δικαστή που προστάτευε την Α’ κατοικία

Πολύ αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας του δανειολήπτη επέβαλε η Κομισιόν!

-Θα αποφασίζουν πλέον μόνο οι τράπεζες, που θα επιβάλλουν τους όρους τους στον δανειολήπτη – Πήραν αυτό που χρόνια διεκδικούσαν
-Από τους 20.595 που έχουν μπει στην πλατφόρμα της Ειδικής Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μόνο 12 (ΔΩΔΕΚΑ) έχουν λάβει πρόταση από τις τράπεζες για ρύθμιση!

Κάθε άλλο παρά θα αρχίσουν οι χοροί και θα βγούμε στους δρόμους να πανηγυρίσουμε, αφού αυτό που αποφασίστηκε είναι ουσιαστικά η ΜΗ προστασία της πρώτης κατοικίας, την οποία μέχρι τώρα προστάτευε ο ανθρώπινος «νόμος Κατσέλη», που ήταν υπέρ των νοικοκυριών, των μη εχό­ντων. Και την προστασία την εξασφάλιζε ο δικαστής. Έως τώρα ήταν αυτός που αποφάσιζε, αφού προηγουμένως είχε «ακούσει» και τις δύο πλευρές, τον δανειολήπτη και την τράπεζα.

Τώρα, όμως, ο δικαστής… εξοβελίζεται, καταργείται. Και πλέον ο δανειολήπτης, το νοικοκυριό, που δανείστηκε για να βάλει κάτω από ένα κεραμίδι τα παιδιά του, είναι στα χέρια της τράπεζας. Αυτή θα αποφασίζει για τη ζωή του, για το αν θα βρεθεί αύριο στον δρόμο…

Η τράπεζα πλέον θα επιβάλλει τους όρους της στον οφειλέτη, χωρίς να τη νοιάζει αν μπορεί, αν έχει την οικονομική δυνατότητα να είναι συνεπής στην πληρωμή του δανείου του, το οποίο έχει πολλαπλασιαστεί με τους τόκους και τα πανωτόκια… Και ο δανειολήπτης δεν θα έχει τρόπο να αντιδράσει. Θα βγαίνει στον δρόμο με όλη την οικογένειά του, πρόσφυγας στη χώρα του.

Σκληροί οι όροι…
Το πρόγραμμα της Κομισιόν έχει ετήσιο προϋπολογισμό ύψους περίπου 132 εκατ. ευρώ και προβλέπει αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας όσον αφορά την αξία της πρώτης κατοικίας και το εισόδημα του δανειολήπτη. Συγκεκριμένα, οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα λάβουν επιχορήγηση που θα αντιστοιχεί στο 20% – 50% της μηνιαίας πληρωμής του δανείου τους, ανάλογα με το εισόδημά τους, υπό την προϋπόθεση ότι:

α) Τα δάνειά τους είναι εξασφαλισμένα έναντι της κύριας κατοικίας τους.

β) Συνεχίζουν να πληρώνουν το υπόλοιπο μέρος της μηνιαίας πληρωμής τους. Εάν ο δανειολήπτης σταματήσει να εξυπηρετεί το δάνειό του, η τράπεζα θα μπορεί να ξεκινήσει τον πλειστηριασμό του ακινήτου. Όλες οι τράπεζες θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των επιλέξιμων δανειοληπτών σύμφωνα με τις ίδιες απαιτήσεις που ορίζει το κράτος.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνει ότι η επιδότηση θα είναι μέχρι 50% για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια και 30% για τα επιχειρηματικά, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης τα 200.000 ευρώ στην τριετία, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό De Minimis.

Από τους 20.595 μόνο 12 μπήκαν σε ρύθμιση!
Μέχρι τώρα στην πλατφόρμα της Ειδικής Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχουν μπει 20.595, σε ώριμο στάδιο είναι 2.825, που όμως δεν έχουν καταθέσει αίτηση, ενώ μόλις 61 έχουν υποβάλει αίτηση και 12 έχουν λάβει πρόταση ρύθμισης από τις τράπεζες!

Βρήκαν τη λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

-30 δισ. ευρώ θα ενταχθούν στο «Σχέδιο Ηρακλής»

Βρέθηκε τελικά ο σωτήρας των τραπεζών από την πλημμυρίδα των «κόκκινων» δανείων, που ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ. Είναι ο… «Ηρακλής», ο οποίος με το… ρόπαλό του θα δώσει τη λύση, θα βγάλει τη θηλιά.

Πρόκειται για το «Σχέδιο Ηρακλής» («Hercules Project»), το οποίο κατά την κυβέρνηση θα αποτελέσει το σχήμα προστασίας του ενεργητικού (APS) των τραπεζών και ήδη ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός το κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό που επιδιώκεται είναι να ενταχθούν στον «Ηρακλή» γύρω στα 30 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τα 75 δισ. ευρώ που είναι συνολικά. Προϋπόθεση για να λειτουργήσει το σχέδιο είναι να εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο μέρος των δανείων που θα τιτλοποιήσουν οι τράπεζες. Και όπως αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη το Bloomberg, η κυβέρνηση θα παράσχει εγγύηση μέχρι 9 δισ. ευρώ.

Την υλοποίηση του «Σχεδίου Ηρακλής» είχε αναλάβει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, σύμβουλος δε του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα αυτό ήταν η JP Morgan.


Σχολιάστε εδώ