Νάνα Μούσχουρη: Τι μου είχε πει η Μαρία Κάλλας

Νάνα Μούσχουρη: Τι μου είχε πει η Μαρία Κάλλας

«Η ραδιοφωνική εκπομπή είχε κοινό. Έπαιζε ο Πλέσσας ένα τραγούδι στο πιάνο και όποιος ήξερε τον τίτλο, ανέβαινε και το τραγουδούσε μαζί του. Έπαιξε λοιπόν το ‘‘Smoke gets in your eyes’’, το βρήκα και το τραγούδησα. Και μετά μου λέει ‘‘Εσύ πρέπει να δώσεις εξετάσεις στη Ραδιοφωνία’’. … Τις δυο πρώτες φορές απέτυχα. Την τρίτη με πέρασε ο Κώστας Καπνίσης. Αυτός ήταν που με συμβούλευσε να δώσω βάρος και στο ελληνικό ρεπερτόριο».

Σε μια συνάντησή της με τη Μαρία Κάλλας, της είχε πει: «Σημασία δεν έχει τι κάνει κάποιος, αλλά γιατί και πώς το κάνει. Αν το κάνει, δηλαδή, για αγάπη και με αγάπη. Και ότι το τραγούδι πρέπει να το προσεγγίζεις με ταπεινότητα».

«Η επιτυχία δεν είναι κάτι που το παίρνεις, το βάζεις στην τσέπη σου και το έχεις για πάντα. Είναι σαν άρωμα που όταν το φοράς μπορεί να σε ‘‘μεθύσει’’ με τη μυρωδιά του, αλλά ύστερα από λίγο θα ξεθυμάνει. Η αγάπη του κόσμου, το χειροκρότημά του, σε λίγο θα πάνε αλλού, σε έναν άλλον καλλιτέχνη. Είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό».

«Ζώντας πλέον σε τρεις χώρες – την Ελβετία, όπου είναι η οικογένειά της, τη Γαλλία για τη δουλειά της και την Ελλάδα που επισκέπτεται συνεχώς – λέει: “Τις αγαπώ όλες, αλλά η Ελλάδα είναι ο τόπος μου. Και έχουμε αποφασίσει με τον σύζυγό μου τον Αντρέ, που είναι Γάλλος, ότι εδώ θέλουμε να τελειώσουμε τη ζωή μας”».

Ήδη σήμερα είναι 86 ετών και παραμένει «πολύ καλή μαθήτρια», όπως λέει στην εξομολόγησή της.

Υπογραφή: Νάνα Μούσχουρη, διεθνής τραγουδίστρια

Φωτό: protothema.gr


Σχολιάστε εδώ