Η είδηση πως η Google συμφώνησε με τη γαλλική δικαιοσύνη…

Η είδηση πως η Google συμφώνησε με τη γαλλική δικαιοσύνη…

…προκειμένου να καταβάλει στο Γαλλικό Δημόσιο κάτι λιγότερα από 1 δισ. ευρώ σε πρόστιμα και απόδοση φόρων, έκανε την προηγούμενη εβδομάδα τον γύρο του κόσμου, σηματοδοτώντας μία ακόμη νίκη του γαλλικού κράτους απέναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Η Γαλλία και ο Εμανουέλ Μακρόν πρωτοστατούν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στην ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου οι GAFA, οι μεγάλες δηλαδή εταιρείες του διαδικτύου (Google, Apple, Facebook και Amazon), να υπόκεινται σε φορολογικό καθεστώς και να μην μπορούν να μετακινούν τα κεφάλαιά τους σε φορολογικούς παραδείσους και να αποδίδουν τους φόρους που τους αναλογούν στα κράτη όπου δραστηριοποιούνται, δηλαδή, πρακτικά, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Όπως δημοσίευσε η «Le Monde», η Γαλλία αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια κόσμου στην αναζήτηση τρόπων ώστε να φορολογούνται οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί και αναφέρεται στον νόμο που πέρασε από το Γαλλικό Κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον «φόρο GAFA», όπως τον αποκαλούν στο Παρίσι, το γαλλικό κράτος σκοπεύει να επιβάλει φόρο 3% επί του κύκλου εργασιών των εταιρειών αυτών στη Γαλλία. Ο φόρος αυτός προκάλεσε την αντίδραση του Λευκού Οίκου, με τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί με αύξηση στους δασμούς στα γαλλικά κρασιά.


Σχολιάστε εδώ