Απεργίες και συνδικάτα μόνο κατόπιν αδείας…

Απεργίες και συνδικάτα μόνο κατόπιν αδείας…

Δόγμα Βρούτση σε συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ

Απεργίες θα επιτρέπονται μόνο από συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν καταχωριστεί στο μητρώο του υπουργείου Εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα χαρακτηρίζονται ότι λειτουργούν νόμιμα! Στο μητρώο θα καταχωρίζονται, μεταξύ άλλων, τα μέλη των διοικήσεων, ο αριθμός των μελών, προφανώς όσων έχουν δικαίωμα ψήφου (ταμειακώς εντάξει), και ό,τι άλλο θα ορίζει ο υπουργός!

Οι ψηφοφορίες στα σωματεία θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά και προφανώς θα πραγματοποιούνται και από τους χώρους εργασίας ή εξ αποστάσεως, χωρίς να κρίνονται αναγκαίες (!) οι δεσμευτικές διαδικασίες γενικών συνελεύσεων (απαρτία, παρουσία κ.λπ.), εγγυήσεις αντιπροσωπευτικότητας, η φυσική παρουσία αιρετών εφορευτικών επιτροπών, το αδιάβλητο κ.ά.

Τις παραμονές της 24ωρης προειδοποιητικής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ, των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, των νοσοκομειακών, των Εργατικών Κέντρων, των εκπαιδευτικών, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων και τεχνικών, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και το επιτελείο του επιμένουν ότι πρέπει να μπαίνει η δική τους σφραγίδα νομιμότητας για συνδικαλιστικά… δικαιώματα και… ελευθερίες.

Την Παρασκευή το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνά­ντηση εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ με τον υπουργό, στην οποία παραβρέθηκε και η γενική γραμματέας του υπουργείου κ. Άννα Στρατινάκη, η οποία, όπως φαίνεται, έχει επιφορτιστεί με τον σχεδιασμό αυτό και χειρίζεται τις διαδικασίες για την εξαίρεση εργοδοτών, επιχειρήσεων, κλάδων και περιοχών από κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και για την παράκαμψη διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας με απλές αποφάσεις και με άλλοθι γνώμη από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με ελεγχόμενη όμως πλειοψηφία από κυβέρνηση και εργοδότες.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που προηγήθηκε, την περασμένη Τρίτη, υπήρξε κατά πλειοψηφία αμφισβητούμενη απόφαση ότι υπάρχουν δήθεν θετικά στοιχεία στις διατάξεις, παρότι αυτές είναι σε βάρος των εργαζομένων (επικράτηση επιχειρησιακών συμβάσεων, διεύρυνση μερικής απασχόλησης, μειώσεις μισθών, απώλεια εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.), με τη μειοψηφία να διαφωνεί και να καταγγέλλει. Ανάλογη, όμως, ήταν η εικόνα και στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση της προέδρου και του γενικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ, που επανελήφθη με τον διαχωρισμό που προωθεί στις εργασιακές σχέσεις και στη λειτουργία μεταξύ εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ, προτείνοντας την προνομιακή αντιμετώπιση από την κυβέρνηση συγκεκριμένων ομίλων. Με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προσχωρεί σε αυτές τις επιλογές, για τις οποίες έχουν καταγγελθεί συγκεκριμένα εργοδοτικά κέντρα.

Στο ζήτημα της λειτουργίας και των εργασιακών σχέσεων στην ΕΡΤ, όπως φαίνεται, οι επιλογές της νέας διοίκησης δεν έχουν διαβιβαστεί ακόμη στο υπουργείο Εργασίας.

Δεν αποσαφηνίζεται εάν θα τύχουν εφαρμογής και στη δημόσια ραδιοτηλεόραση οι νέες διατάξεις. Επίσης, δεν διαψεύδεται μια εθελουσία (στην ουσία εξαναγκασμός σε πρόωρη αποχώρηση, που ισοδυναμεί με απολύσεις), η οποία σαφώς συνδέεται με την απώλεια δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ΕΡΤ, με τις πληγές από το μαύρο ακόμη ανοιχτές.

Το υπουργείο Εργασίας δύσκολα θα μπορέσει να αρνηθεί τις εισηγήσεις από το γραφείο του πρωθυπουργού που έχουν στους φακέλους τους ο νέος πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, παρά το πρόσθετο κόστος που προκαλείται για την ΕΡΤ, τον ΕΦΚΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ.

Όπως προέκυψε, το υπουργείο Εργασίας επικροτεί την απασχόληση δημοσιογράφων και τεχνικών μέσω εργολάβων με τη διαδικασία της ενοικίασης (με κονδύλια του ΕΣΠΑ), κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, με αμοιβές πολλών ταχυτήτων, στην ΕΡΤ και σε άλλα ηλεκτρονικά Μέσα, πρακτική που χρησιμοποίησε κυρίως η προηγούμενη κυβέρνηση (π.χ., εκπομπές πολιτικής επικαιρότητας).


Σχολιάστε εδώ