Αδίστακτα τα αφεντικά

Αδίστακτα τα αφεντικά

-Βέτο από τα τεχνικά κλιμάκια στην αύξηση των δόσεων για χρέη στην Εφορία από 12 σε 48 – Να πουλήσουν το αυτοκίνητό τους ή το σπίτι τους για να πληρώσουν!
-Τελικά, δεν πάρθηκε απόφαση και η σκυτάλη πέρασε στο υψηλό επίπεδο

Το στυγνό πρόσωπο των δανειστών – αφεντικών ξεδίπλωσαν τα τεχνικά κλιμάκια στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν οι οφειλές στην Εφορία (185 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 80 δισ. ευρώ είναι προσαυξήσεις) και στα ασφαλιστικά ταμεία (γύρω στα 30 δισ. ευρώ).

Οι γενικοί γραμματείς των οικονομικών υπουργείων και οι εκπρόσωποι των Οργανισμών έβαλαν στο τραπέζι την αύξηση των δόσεων για τους οφειλέτες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων (που φτάνουν αρκετά πάνω από το 50%) από 12 που είναι σήμερα σε 48, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες και έτσι να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.

Κάθετη ήταν, όμως, η διαφωνία των τεχνικών κλιμακίων των «θεσμών». Καμία αλλαγή χωρίς κριτήρια, ήταν η θέση που εξέφρασαν. Και στη συνέχεια έφτασαν στα άκρα: Η αύξηση των δόσεων θα είναι ανάλογη με το ύψος της οφειλής αλλά και με το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν να τονίσει ότι ο βασικός στόχος της αύξησης των δόσεων σε 48 είναι να διευκολυνθεί ο οφειλέτης να εντα­χθεί στη ρύθμιση αλλά και να μπουν χρήματα στο Δημόσιο Ταμείο, που τα έχει ανάγκη.

Οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων όχι μόνο δεν έκαναν πίσω, αλλά έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν να πουλήσουν οι οφειλέτες το αυτοκίνητό τους, ακόμη και τα ακίνητά τους για να πληρώσουν τα χρέη τους στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Τόνισαν, μάλιστα, ότι αυτό γίνεται στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Το αδιέξοδο ήταν απόλυτο και δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστεί η συζήτηση από τη στιγμή που τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων ήταν ανυποχώρητα. Οπότε το θέμα θα πάει στην «τρόικα», στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, όπου θα γίνει η πολιτική διαπραγμάτευση.

Να σημειωθεί ότι αυτό το σκηνικό κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρο είναι. Από το 2010 η εξέλιξη είναι πάντα η ίδια. Τα τεχνικά κλιμάκια φτάνουν σε ακραίες απαιτήσεις, σηκώνουν τον πήχη και μετά, στην πολιτική διαπραγμάτευση, κάνουν κάποιες… υποχωρήσεις, που είναι προαποφασισμένες.

Ελάχιστοι μπήκαν στη ρύθμιση!
Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα η ρύθμιση των 120 δόσεων, γι’ αυτό και η πίεση να αυξηθούν οι 12 δόσεις σε 48, ώστε να υπάρχει ένα ισχυρό κίνητρο για να ενταχθούν περισσότεροι.

Μέχρι στιγμής, οι 99 στους 100 έχουν γυρίσει την πλάτη στις 120 δόσεις.

Αντίθετα, αυξήθηκαν οι οφειλέτες στην Εφορία κατά 270.000 μέσα σε έναν μήνα, από 3.750.000 ΑΦΜ τον Ιούνιο ανήλθαν σε 4.020.000 ΑΦΜ τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί συνολικά 337.500 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και έχουν ρυθμίσει χρέη 2,9 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να έχει εισπράξει 286,8 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ