Τι θα φέρει από την Αμερική ο Κυρ. Μητσοτάκης

Τι θα φέρει από την Αμερική ο Κυρ. Μητσοτάκης

Με αυξημένες προσδοκίες αναχωρεί το βράδυ της Κυριακής για τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα έχει σημαντικές επαφές για τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη (23 – 26 Σεπτεμβρίου) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, με τον οποίο θα συζητήσει όλο το πλέγμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Την επομένη (25 του μήνα) θα έχει τετ α τετ με τον Τ. Ερντογάν, σε μια περίοδο που ο τούρκος Πρόεδρος έχει μπει στη λογική των συνεχών προκλήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο.

Η συνάντηση θα έχει περισσότερο αναγνωριστικό χαρακτήρα, αν και θεωρείται βέβαιο ότι αμφότεροι θα θέσουν προς συζήτηση τα επίμαχα θέματα. Πέραν των άλλων, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στο Προσφυγικό, υπό το φως της σημαντικής αύξησης των ροών από τη γειτονική χώρα. Σημαντικές χαρακτηρίζονται και οι συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους ομολόγους του των Σκοπίων Ζ. Ζάεφ (αύριο, Δευτέρα) και της Αλβανίας Έντι Ράμα (Τρίτη).

Πέραν αυτών, ο κ. Μητσοτάκης θα δει ακόμη τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας Σκ. Μόρισον, της Ινδίας Ν. Μόντι, ενώ για τις 26 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.

Δίνοντας το στίγμα του ταξιδιού, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με τριπλό στόχο:

– Πρώτον, να συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε περιφερειακά (Τουρκία, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό/μεταναστευτικό), είτε παγκόσμια (σχέσεις με ΗΠΑ, εμπορικές σχέσεις με μεγάλες οικονομίες όπως της Αυστραλίας και της Ινδίας).

– Δεύτερον, να αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων ξένων επενδύσεων, μέσα από τις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας.

– Τρίτον, να λάβει μέρος στις συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με την ομογένεια και μεταξύ άλλων θα συζητήσει την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την εβδομάδα που μας πέρασε “ο πρωθυπουργός θα δείξει μια χώρα, που έχει άποψη για τα μεγάλα ζητήματα για όλη την ανθρωπότητα. Θα μιλήσει για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και θα έχει συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, πολύ σημαντικούς για όλον τον κόσμο.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά από την Δευτέρα που θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της παραμονής του, θα απευθύνει ομιλία στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ). Μια ημέρα νωρίτερα, στις 26 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ με πληροφορίες από ΑΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ