Αρχίζει η «καθαρή» μείωση του χρέους

Αρχίζει η «καθαρή» μείωση του χρέους

-Αποκλιμάκωση υποχρεώσεων της χώρας τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτο μέγεθος το 2019

Με μείωση του δημόσιου χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτο αριθμό αναμένεται να κλείσει η φετινή χρονιά, σηματοδοτώντας την αρχή μιας μακράς διαδικασίας αποκλιμάκωσης.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, εκτός από τη δρομολογημένη πλέον πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξετάζει και άλλες κινήσεις μέσα στη χρονιά, μεταξύ των οποίων η ανταλλαγή των ομολόγων που δεν είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής του 2017 (σ.σ.: αφορούσαν τα ομόλογα του PSI που έγινε το 2012). Επίσης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο μείωσης της έκθεσης της χώρας στα έντοκα γραμμάτια, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από μια νέα έκδοση ομολόγου μικρής διάρκειας (π.χ. 3ετίας ή πενταετίας).

Είτε προχωρήσουν αυτές οι κινήσεις μέσα στη χρονιά είτε όχι δεν θα υπάρξει νέος καθαρός δανεισμός. Έτσι, δεδομένου ότι φέτος έχουμε δανειστεί 7,5 δισ. ευρώ και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταβάλουμε χρεολύσια άνω των 11 δισ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζεται η έξτρα πληρωμή προς το ΔΝΤ), το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί κάτω από τα 334,5 δισ. ευρώ που ήταν το σχετικό ποσό στο τέλος του 2018.

Όλο το ρεπορτάζ στο naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ