ΚΚΕ: Η αποψίλωση του Αμαζονίου φέρει και τη σφραγίδα ευρωενωσιακών μονοπωλίων

ΚΚΕ: Η αποψίλωση του Αμαζονίου φέρει και τη σφραγίδα ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Παρέμβαση στη συζήτηση για τις «δασικές πυρκαγιές στην περιοχή του Αμαζονίου» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. Στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στο δάσος-παγκόσμιο πνεύμονα του Αμαζονίου είναι αποτέλεσμα της επιδρομής μεγάλων καπιταλιστικών αγροτοβιομηχανικών επιχειρήσεων, εξορυκτικών δραστηριοτήτων, ομίλων ξυλείας, καθώς και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που τις χρηματοδοτούν. Η αντιδραστική κυβέρνηση Bolsonaro κλιμακώνει την αντιπεριβαλλοντική πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, έχοντας παραδώσει την περιοχή στην επιχειρηματική εκμετάλλευση για παραγωγή βιοκαυσίμων, αγροτοβιομηχανικών προϊόντων αλυσίδας, εξορύξεις και ανεξέλεγκτη υλοτομία.

Η αποψίλωση του Αμαζονίου φέρει και τη σφραγίδα ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Για αυτό είναι υποκριτική η ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών της, που έχει να κάνει και με αντιθέσεις σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τα παχιά τους λόγια για την κατάσταση του κλίματος, το Ευρωκοινοβούλιο – και με την ψήφο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – αρνήθηκε ακόμα και να εκδώσει ψήφισμα για τον Αμαζόνιο.

Στηρίζουμε την πάλη για να διατεθούν όλα τα αναγκαία μέσα, οι υποδομές και οι πόροι για την κατάσβεση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, την αποκατάσταση των καταστροφών και την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων. Να σταματήσει, άμεσα, στην περιοχή κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα».


Σχολιάστε εδώ