Πρόκληση από την Τουρκία: Βαφτίζει τουρκική υφαλοκρηπίδα την ΑΟΖ της Κύπρου

Πρόκληση από την Τουρκία: Βαφτίζει τουρκική υφαλοκρηπίδα την ΑΟΖ της Κύπρου

– Εξαπολύει απειλές κατά της Κύπρου και των πετρελαϊκών κολοσσών Τotal και ENI

Νέες απειλές εκτοξεύει η Άγκυρα δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, αναφορικά με τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τεμάχιο 7. «Προειδοποιούμε εκ νέου την κυβέρνηση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης ότι δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βάσει των παράνομων αδειών τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ της γείτονος, Χαμί Ακσόι.

Συγκεκριμένα, την ανακοίνωση την έκανε ο Χαμί Ακσόι, ο οποίος έβαλε όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και των εταιρειών, οι οποίες θα προχωρήσουν στις έρευνες.

Είπε χαρακτηριστικά:
«Οι ειδήσεις του Τύπου αναφέρουν πως η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει παραχωρήσει το οικόπεδο 7 στη γαλλική ΤΟΤΑL και την ιταλική ΕΝΙ εντός της δήθεν κυπριακής ΑΟΖ και αγνοεί μονομερώς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.  Αγνοούν εντελώς τους Τουρκοκύπριους και τα νόμιμα δικαιώματά τους για το σύνολο του νησιού, αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας της GCA να κατανοήσει την αποφασιστικότητά μας, παρά τις προειδοποιήσεις μας.», αναφέρει ο Ακσόι και συνεχίζει:

«Όπως επανειλημμένα υπογραμμίστηκε έχοντας ενημερώσει και τη διεθνή κοινότητα, ένα τμήμα της λεγόμενης περιοχής αριθμού άδειας 7 παραμένει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, η οποία έχει καταχωριστεί στα Ηνωμένα Έθνη.
Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή σκάφος να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της.
Επαναλαμβάνουμε την έντονη προειδοποίησή μας ότι οι μονομερείς πράξεις της GCA, οι οποίες αποσκοπούν στην παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρόταση των Τουρκοκυπρίων για μια δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων του νησιού παραμένει στο τραπέζι. Αυτή η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας, ωστόσο, δυστυχώς καταδεικνύει ότι η GCA είναι επίμονη στην παράταση της ανεύθυνης στάσης της που παραβλέπει τα ίσα και άθικτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους φυσικούς πόρους μέσα και γύρω από το νησί.
Για άλλη μια φορά, συμβουλεύουμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες από τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων που πρέπει να επιχειρηθούν στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, εμπιστευόμενες άκυρες άδειες που εκδίδονται από την GCA».

Να θυμίσουμε πως την Τετάρτη ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ουμίτ Γιαλίμ, δήλωσε πως θέλει τη «Γαλάζια Πατρίδα» έως τη Μύκονο και την Πάρο! 


Σχολιάστε εδώ