Κολεγιά με την Τουρκία μαγειρεύουν οι Ιταλοί στη Λιβύη

Κολεγιά με την Τουρκία μαγειρεύουν οι Ιταλοί στη Λιβύη

Νέα διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη ετοιμάζει η Ιταλία, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει ο Δ. Δελληολάνης απο το slpress.gr, ένα χρόνο μετά τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2018 στο Παλέρμο της Σικελίας, η ιταλική διπλωματία αναγνωρίζει πλέον ανοιχτά ότι δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και καταχωρείται στο αρχείο των “χαμένων ευκαιριών”.

Απαιτείται λοιπόν να πραγματοποιηθεί μία νέα συνάντηση, ώστε να ξεκαθαριστούν οι θέσεις των διαφόρων παικτών που έχουν λόγους να ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην διαλυμένη αφρικανική αυτή χώρα.

Οι Ιταλοί διπλωμάτες θεωρούν σημαντικό να εξασφαλιστεί αυτή τη φορά και η συμμετοχή της Τουρκίας, διευρύνοντας το μέχρι τώρα διπλωματικό σχήμα Ρ3+1 (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ συν Ιταλία). Η Ρώμη έχει ήδη εισπράξει από την Άγκυρα διαβεβαιώσεις ότι θα έχει την απαραίτητη υποστήριξη στην προώθηση της πολιτικής της: στήριξη των προσπαθειών του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Γκασάν Σαλαμέ, ώστε να δημιουργηθεί ένα διπλωματικό πλαίσιο που, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, να είναι σε θέση “να εξισορροπήσει και να θέσει όρια στις πρωτοβουλίες της Γαλλίας“.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ιταλοί θεωρούν ότι ο Ερντογάν ασκεί σημαντική επιρροή στις δυνάμεις που ελέγχουν την Μιζουράτα, την κατ΄ουσίαν αυτόνομη πόλη της Τριπολίτιδας. Στις δυνάμεις αυτές συμμετέχουν και ομάδες του λιβυκού παραρτήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, που επισήμως συμμετέχουν στην “κυβέρνηση εθνικής ενότητας” του Φαγιέντ Αλ Σαράζ. Η κυβέρνηση αυτή αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Χάρη στην τουρκική υποστήριξη, τον τελευταίο μήνα οι δυνάμεις της Μιζουράτα διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην απώθηση της επίθεσης του αντιπολιτευόμενου στρατηγού Χαλιφά Αλ Χάφταρ και στη διάσωση της κυβέρνησης της Τρίπολης. Ο Αλ Χαφτάρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες κι έχει τον πλήρη έλεγχο της Κυρηναϊκής.

Διαβάστε τη συνέχει του άρθρου ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ