Έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΝ για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos στη Βοιωτία

Έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΝ για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos στη Βοιωτία

Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία Νέου Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ονομαστικής ισχύος 775MW της εταιρείας Μυτιληναίος αποφάσισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την σχετική απόφαση να αναρτάται στην πλατφόρμα της «Διαύγεια».

Ειδικότερα, ο σταθμός πρόκειται να εγκατασταθεί στο Υφιστάμενο Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου Βοιωτίας και αφορά σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου, από καύσιμο φυσικό αέριο και με την ονομαστική θερμική ισχύ να ανέρχεται στα 1.218MW.

Σύμφωνα με την μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων που δημοσιεύτηκε, η δυναμικότητα του σταθμού εκτιμάται στις 6.500 GWh ως ετήσια παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αναφέρεται επίσης πως το απασχολούμενο προσωπικό ανέρχεται τα 23 άτομα και ο χρόνος λειτουργίας τις 8.600.

Συνοπτικά πως λειτουργεί ο σταθμός

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του energypress, η παραγωγική δραστηριότητα είναι «συνδυασμένου κύκλου», αποτελούμενη από δύο στάδια ή θερμοδυναμικούς κύκλους, με τον συνδυασμό λειτουργίας αεροστροβίλου – ατμοστροβίλου. Στο πρώτο στάδιο η ηλεκτροπαραγωγή λαμβάνει χώρα στον αεριοστρόβιλο που κινείται με τα θερμά καυσαέρια από την καύση του φυσικού αερίου. Στη συνέχεια τα καυσαέρια οδηγούνται στο λέβητα ανάκτησης θερμότητας για την παραγωγή υπέρθερμου ατμού. Στο δεύτερο στάδιο ο ατμός οδηγείται στον ατμοστρόβιλο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά την εκτόνωση του ατμού στον ατμοστρόβιλο, ο ατμός υγροποιείται σε υδρόψυκτο συμπυκνωτή και ανατροφοδοτείται στον λέβητα. Η ψύξη του συμπυκνωτή γίνεται από θαλασσινό νερό, σε κλειστό κύκλωμα ψύξης.

2 Οκτωβρίου η θεμελίωση της νέας μονάδας από τον Κ. Μητσοτάκη

Να θυμίσουμε ακόμη ότι στις 2 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την θεμελίωση της νέας μονάδας, ενώ το παρών θα δώσει ο CEO της General Electric Power Europe Michael Rechsteiner.

Ο νέος σταθμός CCGT θα έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021.

Πηγή: energypress.gr


Σχολιάστε εδώ