Αλλάζει προφίλ ο Κυριάκος

Αλλάζει προφίλ ο Κυριάκος

-Θα το παίξει συναινετικός για να «καταλάβει» τον χώρο του Κέντρου

Σχέδιο για την «κατάληψη» του χώρου του Κέντρου, κάτι που θα του εξασφαλίσει πολιτική κυριαρχία τα επόμενα χρόνια, έχει θέσει σε εφαρμογή ο Κυρ. Μητσοτάκης και θα ακολουθήσει πιστά στη διάρκεια της τετραετίας. Από τις μέχρι τώρα κινήσεις και δημόσιες τοποθετήσεις του προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα:

Πρώτον, ότι δεν θα αναλωθεί σε ανέξοδες αντιπαραθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα για ζητήματα του παρελθόντος, ακόμη και αν αφορούν μείζονος σημασίας υποθέσεις. Επιλέγει ουσιαστικά τη φυγή προς τα εμπρός.

Δεύτερον, ότι, αντίθετα με τον προκάτοχό του, θα κινηθεί με συναινετική διάθεση, ειδικότερα δε στα θεσμικής φύσεως θέματα (Σύ­νταγμα, εκλογικός νόμος, Δικαιοσύνη κ.ά.).

Σκοπός του σε πρώτη φάση να αμβλύνει τις ανησυχίες που υπάρχουν σε μερίδα της ελληνικής κοινωνίας (καλλιεργούνται και από ορισμένες πλευρές) περί επανόδου της Δεξιάς, με… ρεβανσιστικές μάλιστα διαθέσεις. Και σε δεύτερη φάση να απευθυνθεί σε κεντρώους ψηφοφόρους που στις προηγούμενες εκλογές επέλεξαν να δώσουν την ψήφο τους είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο Κίνημα Αλλαγής. Μέρος της στρατηγικής που έχει εκπονηθεί από το επιτελείο του είναι και οι χαμηλοί τόνοι και οι μετριοπαθείς αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο διάστημα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του στη ΔΕΘ όσον αφορά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα αποφύγω τα γνωστά επιχειρήματα περί καμένης γης. Ειπώθηκαν τόσο πολύ στο παρελθόν, που τελικά κάηκαν και τα ίδια», σημείωσε. «Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε», πρόσθεσε, δίνοντας έτσι το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στην πρωθυπουργία.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτησή του σχετικά με υποθέσεις της περιόδου 2015 – 2019, που από ορισμένες πλευρές χαρακτηρίσθηκαν ως «σκάνδαλα». Ειδικότερα για το α’ εξάμηνο του 2015, που προεκλογικά είχε δεσμευτεί για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, στη ΔΕΘ εμφανίσθηκε από επιφυλακτικός έως… αντίθετος! «Ο κόσμος γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι αν μπει σε μια λογική ρεβανσισμού μακροπρόθεσμα μόνο ζημίες μπορεί να έχει, ο ίδιος και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση. Θα… δικαιώσει όσους λένε ότι «ήρθε για να πάρει εκδίκηση» και πως «η Δεξιά δεν αλλάζει». Κάτι που αποθαρρύνει κατά βάση τους κεντρώους ψηφοφόρους αλλά και τους αναποφάσιστους, που μπορεί να σκέπτονταν να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές.

Από την άλλη, αν ξεκινήσει μια «βιομηχανία Εξεταστικών», θα… καταφέρει να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμη και τα στελέχη που διαφωνούν με επιλογές του Αλ. Τσίπρα θα αναστείλουν τις διαφωνίες τους και θα συμπτυχθούν σε ενιαίο μέτωπο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την… κυβερνητική απειλή.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού αντιλαμβάνονται ότι οι χαμηλοί τόνοι και η εν γένει μετριοπαθής στάση του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί αισθήματα αμηχανίας και απογοήτευσης σε ένα τμήμα των γαλάζιων ψηφοφόρων. Αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους. Προφανώς σκέπτονται ότι μπορεί να χάσουν από τα δεξιά, αλλά θα κερδίσουν από το Κέντρο. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτός ο ισολογισμός θα κλείσει με κέρδη ή ζημίες.


Σχολιάστε εδώ