Στην Ήπειρο ο πρωθυπουργός- Ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα

Στην Ήπειρο ο πρωθυπουργός- Ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα

Μέσα στην τετραετία θα έχει λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην χώρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωσή του κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στην μονάδα μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ήπειρο.

Η συγκεκριμένη μονάδα έχει καταστεί σημείο αναφοράς στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών, συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή νοοτροπίας που ταύτιζε ως τώρα τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων με επικίνδυνες χωματερές.

Πρόκειται για ένα έργο που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων, ενώ η ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα γίνεται με χρήση ήπιων τεχνολογιών αναερόβιας χώνευσης των οργανικών, πρακτική που προβλέπεται στον ΕΣΔΑ ως η ενδεικνυόμενη ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων.

Η μονάδα επεξεργασίας ψηφίστηκε από τον τεχνικό κόσμο της χώρας ως «το έργο της χρονιάς 2018».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδης.

Θέλοντας να τονίσει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στον πρωτογενή τομέα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Βελλά Ιωαννίνων, που συνδυάζει την την επαγγελματική εκπαίδευση με την περιβαλλοντική μέριμνα. Το αγρόκτημα παράγει και προσφέρει δωρεάν γαλακτοκομικά προϊόντα σε ιδρύματα της Μητρόπολης και σε πολίτες ενώ συνεργάζεται με δίκαιες τιμές με κτηνοτρόφους και παραγωγούς.

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε από την αρμόδια υπουργό Λίνα Μενδώνη για τα έργα αποκατάστασης της αρχικής μορφής του μνημείου. Στόχος η ανάδειξη της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης με τίτλο «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», που εντάσσει τη Δωδώνη με ακόμη τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαιολογικοί χώροι Δωδώνης, Νικόπολης, Κασσώπης, Αμβρακίας και Γιτάνων) στην πρώτη οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τα αρχαία μνημεία υπό έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης.

Το έργο «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης – Φάση Α’», έχει ενταχθεί με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ, στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 και αποτελεί οργανική συνέχεια των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο χώρο και τα μνημεία του, ήδη από τις αρχές του 2000.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και επισκέφθηκε το εργαστήριο αποκατάστασης.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης, η πόλη των Ιωαννίνων, όπου, στις 8:00 το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, Μωυσή Ελισάφ.

Πηγή: ΕΡΤ


Σχολιάστε εδώ