Εποχή συνεργασιών εγκαινιάσθηκε στον Πειραιά
-Ο Δήμαρχος Γ. Μώραλης έδωσε θέσεις ευθύνης στην αξιωματική αντιπολίτευση
Μια διαδικασία με προκαθορισμένο στυλ –αφού καθορίζεται από συγκεκριμένη νομοθεσία και δεν γίνεται να αλλάξει– αλλά και με πολλά μηνύματα ένθεν και ένθεν αποτέλεσε η εκλογή του νέου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά αλλά και των μελών των δύο Επιτροπών (της Οικονομικής και της Ποιότητας Ζωής) που ουσιαστικά ασκούν τη διοίκηση στους Δήμους.
Κατά την ψηφοφορία που έγινε για την εκλογή προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη –όπως είχαμε γράψει την περασμένη Κυριακή– ο Παναγιώτης Αβραμίδης με 34 ψήφους υπέρ, 7 εναντίον και 7 λευκά (Δεν τον ψήφισε ο συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι οξύθυμος, δήλωσε ο κ. Μπελαβίλας). Αντιπρόεδρος ο Μιχάλης Αγρανιώτης και γραμματέας η Ευαγγελία Δρίτσα – Αποστόλου με 11 ψήφους υπέρ και 21 εναντίον!
Είχε αποχωρήσει ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θανάσης Διαβολάκης, καταγγέλλοντας ότι οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις της ΝΔ για την κυβερνησιμότητα των Δήμων φαλκιδεύουν τη λαϊκή βούληση, που εκφράστηκε με την απλή αναλογική. Παρόμοιες απόψεις ανέπτυξαν τόσο η κ. Μανωλάκου (ΚΚΕ) όσο και ο κ. Μπελαβίλας (ΣΥΡΙΖΑ), χωρίς όμως να αποχωρήσουν.
Στην Οικονομική Επιτροπή εξελέγησαν οι Αλέξανδρος Αργουδέλης, Αντωνία Καρακατσάνη, Γρηγόρης Καψοκόλης, Χαραμπία Ζηλάκου (από τον συνδυασμό Μώραλη), Κυριάκος Μανωλάκος, Κυριακή Μπουρδάκου (από τον συνδυασμό Βλαχάκου), Δημήτρης Γκερλές (ΣΥΡΙΖΑ) και Αλέξανδρος Κοτέας (ΚΚΕ).
Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εξελέγησαν οι Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, Ιωάννης Βοϊδονικόλας, Λεωνίδας Μανωλάκος, Ιωσήφ Βουράκης (από τον συνδυασμό Μώραλη), Αντώνης Μαραντζής, Γιώργος Βίτσας (από τον Βλαχάκο), Νίκος Μπελαβίλας (ΣΥΡΙΖΑ) και Γρηγόρης Μόφορης (ΚΚΕ).
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Νίκος Μπελαβίλας απέκλεισε από οποιαδήποτε θέση ανήκε στον συνδυασμό του την πρώην επικεφαλής του «Λιμανιού της Αγωνίας» Μαρία Σταθάκη αλλά και όσους συμβούλους ήταν μαζί της στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Έδωσε απλά μία θέση στην Οικονομική στον Δημήτρη Γκερλέ, ενώ την Σταυρούλα Μελά την άφησε αναπληρωματική. Τους βασικούς ρόλους τους κράτησε ο ίδιος με την κ. Δρίτσα – Αποστόλου. Αυτό μπορεί να λέει πολλά ή να μη λέει και τίποτα. Εμείς πάντως το αναφέρουμε ως αξιοπερίεργο…
Οι Αντιδήμαρχοι
Πολλές εκπλήξεις επεφύλασσε ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης στην επιλογή των αντιδημάρχων. Κατ’ αρχήν, από τις επτά θέσεις οι έξι δόθηκαν σε νέους. Μόνο η Αθηνά Χαρβαλάκου – Γλύκα διατήρησε την αντιδημαρχία Οικονομικών. Επίσης, η μια αντιδημαρχία δόθηκε για πρώτη φορά σε σύμβουλο άλλης παράταξης. Συγκεκριμένα, η αντιδημαρχία Δημοτικής Αστυνομίας δόθηκε στον Νίκο Βλαχάκο, επικεφαλής του συνδυασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι υπόλοιπες πέντε θέσεις δόθηκαν στην Ασπασία Αλιγιζάκη με αρμοδιότητα τα θέματα Παιδείας και Σχολικών Κτιρίων, στον Δημήτρη Καρύδη με αρμοδιότητα τον Προγραμματισμό και την Ανάπτυξη, στον Παναγιώτη Ρέππα με αρμοδιότητα την καθαριότητα, στον Γρηγόρη Καψοκόλη με αρμοδιότητα τη Διεύθυνση Προσόδων και Εμπορίου και στην Ανδριάνα Ζαρακέλη με αρμοδιότητα τα θέματα Προβολής και Επικοινωνίας του Δήμου και Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων.
Το γεγονός ότι αντιδήμαρχοι της τελευταίας πενταετίας, που επανεξελέγησαν, δεν πήραν πάλι αντίστοιχες θέσεις αποτελεί έκπληξη, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις οι αντιδημαρχίες έχουν διάρκεια ενός χρόνου. Κατά συνέπεια, οι κ. Αγραπίδης, Σιγαλάκος, κ.ά., θα έχουν την ευκαιρία τους, αν και ο πρώτος ορίστηκε εντεταλμένος σύμβουλος.
Οι εντεταλμένοι σύμβουλοι
Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο δήμαρχος Πειραιά ανακοίνωσε τους εντεταλμένους συμβούλους της νέας διοίκησης του δήμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 9 που επέλεξε, μόλις οι 4 είναι από τους παλιούς, οι 3 είναι νεοεκλεγέντες και οι 2 είναι νεοεκλεγέντες και αυτοί αλλά προέρχονται από τον συνδυασμό Βλαχάκου. Κάτι που σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πήρε μία θέση αντιδημάρχου, δύο θέσεις εντεταλμένων συμβούλων και μία αντιπροεδρία δημοτικής επιχείρησης.
Αυτή η μεγάλη συμμετοχή του συνδυασμού του Νίκου Βλαχάκου στο διοικητικό σχήμα του δήμου έδωσε την ευκαιρία στον Νίκο Μπελαβίλα να πει ότι πλέον αυτός και ο συνδυασμός του είναι αξιωματική αντιπολίτευση, δεδομένου ότι ο δεύτερος συνδυασμός συνεργάζεται με τον πρώτο. Ας δούμε, όμως, στη συνέχεια τους εντεταλμένους συμβούλους.
Ο Χρήστος Αγραπίδης ορίστηκε εντεταλμένος για θέματα δημόσιας υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών. Ο Δήμ. Αράπης, από την αξιωματική αντιπολίτευση, πήρε την αρμοδιότητα της Πολεοδομίας, ο Αλέξ. Αργουδέλης την αρμοδιότητα Οδοποιίας-Αποχέτευσης, η Χαραλαμπία Ζηλάκου τους παιδικούς σταθμούς και τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, ο Αλέξ. Καμαράτος (σ.σ.: από τον συνδυασμό Βλαχάκου κι αυτός) πήρε την αρμοδιότητα του Ληξιαρχείου και των ΚΕΠ, η Αντωνία Καρακατσάνη πήρε την αρμοδιότητα του Πρασίνου, ο Λεωνίδας Μανωλάκος πήρε την αρμοδιότητα του μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού τομέα, ο Χαρτούμ Μαρκαριάν πήρε την αρμοδιότητα της Δημοτικής Περιουσίας και του Κτηματολογίου και η Ειρήνη Νταϊφά πήρε την αρμοδιότητα των πολιτιστικών δρώμενων και της Διεύθυνσης Πολιτισμού.
Για τον ΟΠΑΝ, πρόεδρος προορίζεται ο Ιωσήφ Βουράκης, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στα τοπικά σάιτ, με αντιπρόεδρο τον Δημ. Βλαχάκο (σ.σ.: κι άλλος που προέρχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση).