Δαμιανός Ε. Σακάς: Όλα ξεκίνησαν από το εξώφυλλο ενός βιβλίου, όταν ήμουν 12 χρόνων

Δαμιανός Ε. Σακάς: Όλα ξεκίνησαν από το εξώφυλλο ενός βιβλίου, όταν ήμουν 12 χρόνων

«Θα πρέπει να ήμουν δώδεκα χρόνων, στην τελευταία τάξη του Δημοτικού, και είχαμε βγει με τη μητέρα μου στον Πειραιά. Περνώντας έξω από ένα βιβλιοπωλείο, είδα στην προθήκη του ένα βιβλίο που το εξώφυλλό του έδειχνε ένα παιδί, ένα πολύ όμορφο παιδί με ξανθά μαλλιά. Κρατούσε ένα αντικείμενο και την ίδια στιγμή τού έκαναν ηλεκτρο-εγκεφαλογράφημα.

Αν και δεν καταλάβαινα περί τίνος πρόκειται, η ομορφιά και η τρυφερότητα που ανέδινε το πρόσωπο του παιδιού με τα ηλεκτρόδια στο κεφάλι που σήμαινε ότι κάποιο πρόβλημα υπήρχε και καλούνταν κάποιοι άνθρωποι να το λύσουν, μου δημιούργησε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον ώστε ζήτησα από τη μητέρα μου να μου αγοράσει το βιβλίο. Δεν το αγόρασε την ίδια εκείνη μέρα γιατί το θεώρησε ως μια παρόρμηση της στιγμής. Πηγαίνοντας όμως μια άλλη μέρα στο βιβλιοπωλείο, διαπιστώσαμε πως δεν επρόκειτο για ένα μεμονωμένο βιβλίο, αλλά ήταν ο ένας από τους επτά τόμους μιας εγκυκλοπαίδειας βιολογικών επιστημών και ότι ο συγκεκριμένος τόμος αφορούσε στον εγκέφαλο. Τελικά αγοράσαμε όλη τη σειρά που βέβαια στάθηκε αδύνατο να τη διαβάσω».

«Αξίζει εδώ να επισημάνω ότι αν τελικώς επέτυχα να διακριθώ αυτό οφείλεται σε αυτό ακριβώς το ‘‘πεδίο της εφαρμογής του ηλεκτρισμού στον εγκέφαλο’’ που με είχε συγκινήσει, όταν ήμουν 12 ετών, δηλαδή στη φωτογραφία του εξωφύλλου του βιβλίου».

Υπογραφή: Δαμιανός Ε. Σακάς, κορυφαίος νευροχειρουργός

Φωτό: enet.gr


Σχολιάστε εδώ