«Σωσίβιο» οι 151, εκτός απροόπτου…

«Σωσίβιο» οι 151, εκτός απροόπτου…

Τον Γενάρη ξεκινάει η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

-Μακραίνει ο κατάλογος των υποψηφίων
-Θέλει… αριστερό Πρόεδρο ο πρωθυπουργός

Το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη και τελευταία φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος, δεδομένου ότι αρχές Ιανουαρίου πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κομβικής σημασίας θεωρείται η τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου, με βάση το οποίο αποσυνδέεται πλήρως η εκλογή Προέδρου από τη θητεία της εκάστοτε κυβέρνησης. Κατά την πρώτη φάση εγκρίθηκε, και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, ότι στο εξής ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Που σημαίνει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει την… πολυτέλεια (πολιτική ευχέρεια) να προτείνει πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, χωρίς να μπει στη διαδικασία να αναζητήσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μεγαλύτερη των 151 βουλευτών. Εκτός αν συμβεί τίποτα απρόοπτο και ορισμένοι εξ αυτών διαφωνήσουν με το πρόσωπο που θα προταθεί και δεν το ψηφίσουν στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Στο μεταξύ, σενάρια και νέα ονοματολογία πυροδότησε η αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την οποία, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες ούτε ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται στο εξής με απλή πλειοψηφία 151 εδρών. Απεμπλέκοντας έτσι οριστικά και αμετάκλητα την ανάδειξή του από τη θητεία της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις –με βάση τα λεγόμενά του στη ΔΕΘ–, η… πρεμούρα του πρωθυπουργού για τους 151 έχει να κάνει με την απόφασή του να κινηθεί μονομερώς στην επιλογή του προσώπου που θα προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Και αντίθετα με ό,τι συνέβη τις προηγούμενες φορές, τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια, δεν θα επιδιώξει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία άνω των 151 βουλευτών και κατά συνέπεια μπορεί από μόνη της να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άρα, σημειώνουν, προτίθεται να προτείνει είτε αμιγώς κομματικό στέλεχος, είτε πρόσωπο εκτός Νέας Δημοκρατίας μεν, αλλά που δύσκολα θα εξασφάλιζε τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Γεγονός είναι ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις δεν συνάδουν με τη γενικότερη φιλοσοφία του διαλόγου και των συναινέσεων που αντανακλούν οι πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού. Στενοί συνεργάτες του δε τις χαρακτήριζαν πρόωρες και εκτός πραγματικότητας. «Ο πρωθυπουργός, όπως είπε και στη ΔΕΘ, θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του προς το τέλος του χρόνου, οπότε ό,τι λέγεται ή γράφεται δεν έχει αντικειμενική βάση αλήθειας», υπογράμμιζαν.

Κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν ότι ο αριθμός 151 μπορεί να αποτελέσει πηγή ανεπιθύμητων προβλημάτων για τον κ. Μητσοτάκη. Αν, δηλαδή, επιλέξει για νέο Πρόεδρο πρόσωπο εκτός παράταξης, τότε θα υπάρξουν γκρίνιες από πολλές πλευρές και θα είναι έντονες. Αντίθετα, με το πρόσχημα της συναίνεσης, μπορεί να προτείνει πρόσωπο είτε από τον χώρο του Κινήματος αλλαγής είτε ευρύτερα από τον χώρο της Αριστεράς. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ο αριθμός των υποψηφίων ενοικιαστών του Προεδρικού Μεγάρου αυξάνεται σταθερά.

Στα ονόματα των Κ. Καραμανλή, Αντ. Σαμαρά, Π. Πικραμμένου, Β. Βενιζέλου προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα αυτά της Μ. Δαμανάκη και της Άννας Διαμαντοπούλου. Γεγονός είναι πάντως ότι, με εξαίρεση τον κ. Καραμανλή, κανείς άλλος εκ των παραπάνω δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ ή του Κινήματος Αλλαγής (για να συμπληρωθούν οι 180 ψήφοι). Ο κ. Σαμαράς αποτελεί κόκκινο πανί για όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ εξίσου ανυπέρβλητα θα είναι τα εμπόδια και για τον Β. Βενιζέλο.

Εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, και το Κίνημα Αλλαγής δεν θα στήριζε –εξ ολοκλήρου τουλάχιστον– την υποψηφιότητά του. Ανάλογα προβλήματα, αν και όχι εξίσου σημαντικά, αντιμετωπίζουν οι υποψηφιότητες της κ. Δαμανάκη και της κ. Διαμαντοπούλου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδιάσει με την επιλογή του προσώπου που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας και δεν θα περιλαμβάνεται σε όσα έχουν συζητηθεί.


Σχολιάστε εδώ