Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Επίθεση σε όλα τα μέτωπα κατά Μητσοτάκη

Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Επίθεση σε όλα τα μέτωπα κατά Μητσοτάκη

-Φανερή η αγωνία για το πού θα οδηγήσει ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Να ξαναβρεί πολιτικό βηματισμό και να δώσει ουσιαστικά το επίσημο σύνθημα για την πολιτική αντεπίθεση έναντι της κυβέρνησης επιχείρησε με την τριήμερη παρουσία του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να αφήσει πίσω του την εσωστρέφεια και να δείξει ότι έχει προσαρμοστεί πλήρως στα νέα του καθήκοντα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυρίως, όμως, επιθυμεί να πείσει την κοινή γνώμη πως τόσο ο ίδιος, όσο και το κόμμα του έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει αρχίσει δειλά δειλά η αυτοκριτική στο εσωτερικό του κόμματος για τα αίτια της ήττας και για το τι έγινε και τι δεν έγινε κατά τα τεσσεράμισι έτη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έλεγαν από την Κουμουνδούρου, η φετινή ΔΕΘ θα σηματοδοτήσει την έναρξη της πολιτικής τους καμπάνιας, με στόχο τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του αποφάσισαν αφενός να παρουσιάσουν στην ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς το εναλλακτικό – προοδευτικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας και αφετέρου να απευθύνουν ευρύ κάλεσμα δημοκρατικής συστράτευσης και εγρήγορσης, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες.

Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα στη φετινή ΔΕΘ ήταν να πείσει τους πολίτες ότι η αναπτυξιακή πολιτική της παρούσας κυβέρνησης αφορά ελάχιστους.

Κύριο μέλημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επαναπροσέγγιση με τους ψηφοφόρους που τον εγκατέλειψαν το 2015 και το 2019 και γι’ αυτό η ρητορική του από εδώ και πέρα θα είναι ότι πρέπει να υλοποιηθούν πολιτικές με προοδευτικό χαρακτήρα, προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας (εργαζόμενοι, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα) και όχι μονάχα υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης αποκλειστικά και μόνο προνομιούχων και μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ επαναφέρει τις χειρότερες μνημονιακές ρυθμίσεις ακύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων ως μέσο ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Πώς θα εξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Η μεγάλη αγωνία και ο προβληματισμός του Αλέξη Τσίπρα είναι το πώς θα εξελι­χθεί η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως εάν θα καταφέρει πραγματικά, όχι απλά να ανοιχτεί, αλλά να προσελκύσει μέλη στις τάξεις του. Σύμφωνα με τη λογική του πρώην πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου κατάφερε να είναι ο ένας από τους δύο μεγάλους πόλους του πολιτικού συστήματος και οφείλει να εκφράσει τις δημοκρατικές και προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις, επικοινωνώντας αδιαμεσολάβητα το πρόγραμμά του.

Υπόθεση Novartis

Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η υπόθεση Novartis. Μάλιστα σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ προχθές το απόγευμα τόνιζε: «Η πολιτική ελίτ που ευθύνεται για το σκάνδαλο Novartis ενορχηστρώνει τώρα και δεύτερο σκάνδαλο: Αυτό της συγκάλυψης και του ρεβανσισμού για όσους το ανέδειξαν. Καλούμε για πολλοστή φορά τον κ. Μητσοτάκη να μην κρυφτεί πίσω από την ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά – Βενιζέλου και να κάνει, αν τολμάει, εξεταστική, προανακριτική, να στήσει ειδικά δικαστήρια ή ό,τι άλλο του ταιριάζει, για να μάθει όλος ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η ΝΔ αναβιώνει το πιο βαθύ κράτος της Δεξιάς και θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από τους πολιτικούς τακτικισμούς των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου με τη Δικαιοσύνη. «Μετά την αρχειοθέτηση του σκέλους της υπόθεσης που τους αφορά, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος προσήλθαν εκ νέου στη Δικαιοσύνη και δήθεν επικαλούμενοι νέα στοιχεία περί ‘‘σκευωρίας’’ ενέπλεξαν το όνομα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο διότι γνώριζαν πως αυτό θα οδηγήσει στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή», λένε κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ