Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε το χρηματιστήριο

Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε το χρηματιστήριο

Με επιταχυνόμενο ρυθμό στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε στις 867 μονάδες. Τράπεζες, Motor Oil και ΟΤΕ και ΟΠΑΠ στήριξαν την κίνηση. Πτώση για Ελλάκτωρ. Τα πακέτα ανέβασαν τις συναλλαγές στα 78,3 εκατ. ευρώ.

Συνεδρίαση δύο όψεων και ταχυτήτων η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που το πρώτο μισό αναλώθηκε με συνεχείς εναλλαγές προσήμων και έκδηλη την επιφυλακτικότητα, όμως από εκεί και πέρα οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και με επιλεκτικές κινήσεις στο μεγαλύτερο κομμάτι του FTSE25, πέτυχαν το κλείσιμο των βασικών δεικτών με θετικό πρόσημο και κοντά στα υψηλά ημέρας.

Στα χαρακτηριστικά και της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική ενίσχυση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, με βοήθειες και από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές), όπως και η έλλειψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, που αφορούσε την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, λόγω της επίθεσης που δέχθηκαν Πετρελαϊκές Εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ υποχώρηση σημειώνουν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων στην Αγορά ομολόγων (στο 1,54% η απόδοση του 10ετους).

Μένοντας στο Πετρέλαιο, το συμβόλαιο του οποίου έφθασε να καταγράφει έως και διψήφια ποσοστιαία μεταβολή, “οι εξαγωγές Πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα συνεχιστούν κανονικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς το Βασίλειο θα αντλήσει από τα τεράστια αποθέματα που διαθέτει, για να καλύψει τη ζήτηση”, ανέφερε μια πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, οι επόμενες συνεδριάσεις θα αναλωθούν μεταξύ γεωπολιτικών ανησυχιών και εταιρικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, που θα ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι ανακοινώσεις της Fed.

Η προσοχή και στο 14ο ετήσιο roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το οποίο πραγματοποιείται το διήμερο 18 – 19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή 32 Ελληνικών Εισηγμένων.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, για μία ακόμα συνεδρίαση οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως η τελική εικόνα δείχνει ότι οι αγοραστές “είχαν το τελευταίο λόγο”.

Η ίδια εικόνα και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ 781,58 (-1,18%) και 806,24 μονάδων (+1,93%) μονάδων. Στις 17.00 βρέθηκε στις 800,56 (+1,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 804,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,74%.

Για τον εν λόγω δείκτη, του οποίου το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί υψηλά 31 συνεδριάσεων (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 1/8 (811,65 μονάδες), θεωρείται θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 800 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 808 και 811 μονάδες (καθοδικό χάσμα). Αν συνεχιστούν οι σχετικά χαμηλοί τζίροι και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, το πλέον αισιόδοξο σενάριο εξαντλείται στις 897 μονάδες.

Από την άλλη και σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 782 μονάδων, θα απαιτήσει άμεση μείωση “long” θέσεων, τουλάχιστον για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΑΔΜΗΕ (-0,71%), Cenergy (-1,42%), Ελλάκτωρ (-3,45%), Σαράντης (-1,35%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,27%) και αμετάβλητος ο τίτλος της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 0,00%.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στις Αγορές για αναχρηματοδότηση του δανεισμού του βγαίνει ο ΟΤΕ, προκειμένου να αξιοποιήσει το περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων, επιμηκύνοντας τη μέση διάρκεια και το κόστος του δανεισμού του. Η Εταιρεία ετοιμάζει έκδοση 7ετους ομολόγου αξίας 500 εκατ. ευρώ. BNP και Goldman Sachs είναι Επικεφαλής του σχήματος Αναδόχων”.

Ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (+1,78% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά και 9 κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 12,00 ευρώ, όμως για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 13,00 – 13,10 ευρώ. Στα 11,74 ευρώ, η πρώτη ισχυρή στήριξη.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Motor Oil (+5,49% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Η μετοχή έχει σαν πρόσφατη ενδοσυνεδριακή κορυφή τα 22,50 ευρώ (συνεδρίαση 2/9), ενώ οι traders δεν έχουν λόγο ανησυχίας όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 20,14 ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr


Σχολιάστε εδώ