Κ. Ζούλας: Εντολή Πρωθυπουργού για ανεξάρτητη ΕΡΤ – Η Βουλή ενέκρινε τη νέα διοίκηση – Άδεια ταμεία στην ΕΡΤ

Κ. Ζούλας: Εντολή Πρωθυπουργού για ανεξάρτητη ΕΡΤ – Η Βουλή ενέκρινε τη νέα διοίκηση – Άδεια ταμεία στην ΕΡΤ

Eγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διορισμός της νέας διοίκησης στην ΕΡΤ και συγκεκριμένα του κ. Κωνσταντίνου Ζούλα στη θέση Προέδρου στο Δ.Σ της ΕΡΤ, του κ. Γιώργου Γαμπρίτσιου σε θέση Διευθύνοντος Συμβούλου και των κ.κ Νίκου Ελματζιόγλου και Ιωάννας Στεφανάκη για μέλη της διοίκησης της εταιρείας.

Υπέρ των προτεινόμενων ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ. «Παρών» δήλωσαν το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ 25 και κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

«Η εντολή του πρωθυπουργού είναι το αυτονόητο στοίχημα και το όραμα που έχουμε: να γίνει επιτέλους η ΕΡΤ αυτό που περιμένουν οι πολίτες από εκείνη. Ένας σύγχρονος, ανεξάρτητος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, παρέχοντας αντικειμενική ενημέρωση, και υψηλής στάθμης προγράμματα, επιμορφωτικά και πολιτιστικά», ανέφερε ο προτεινόμενος για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ ΑΕ, Κωνσταντίνος Ζούλας, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κ. Ζούλας που έχει συγκεντρώσει τα πυρά της αντιπολίτευσης γιατί προτάθηκε για τη θέση αυτή, αν και μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, έσπευσε να επισημάνει: «Σπεύδω να σας απαντήσω, προκαταβολικά, σε ένα ερώτημα που προφανώς θα δεχθώ: “Πως είναι δυνατό να γίνει αμερόληπτη η ΕΡΤ, με πρόεδρο έναν δημοσιογράφο που μέχρι πρότινος είχε την ευθύνη του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού;” Η απάντηση βρίσκεται στη δημοσιογραφική μου πορεία των σχεδόν 30 ετών, την οποία δεν θα δεχόμουν να διακυβεύσω αν δεν είχα την ρητή εντολή του πρωθυπουργού, να αποκτήσει επιτέλους η ΕΡΤ τον ρόλο που της επιτάσσει το Σύνταγμα, δηλαδή, την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και των προϊόντων του λόγου και της τέχνης και την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της».

Ζούλας: Άδεια ταμεία στην ΕΡΤ

Ο κ. Ζούλας απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ανέλυσε λεπτομερώς την ταμειακή κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση την δημόσια ραδιοτηλεόραση λέγοντας: Τα δεδομένα της ΕΡΤ ενόψει της νέας χρονιάς έχουν ως εξής:

– Έσοδα από το τέλος 180 εκατ ευρώ

– Εκτιμώμενα έσοδα από διαφημίσεις για το 2019 στα 7,5 εκατ ευρώ εκ των οποίων από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και τα αθλητικά γεγονότα μόνο 1,5 εκατ ευρώ

– Έξοδα μισθοδοσίας 63 εκατ ευρώ

– Για ΦΠΑ 20 εκατ ευρώ

– Επιστροφή ως μέρισμα στο κράτος 24 εκατ ευρώ

– Κόστος εξοπλισμού 35 εκατ ευρώ

– Κόστος επενδύσεων σε πρόγραμμα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό 42 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 35,3 εκατ ευρώ έχουν ήδη δεσμευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες

Με άλλα λόγια για την επόμενη χρονιά υπάρχουν διαθέσιμα 2-3 εκατ ευρώ για εξοπλισμό και άλλα 2 εκατ ευρώ για να παράξουμε πρόγραμμα για 5 τηλεοπτικούς σταθμούς και 5 ραδιόφωνα και δεν υπολογίζουμε τους περιφερειακούς σταθμούς, τις ορχήστρες κ.α.» είπε.

Στο ζήτημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για το ποδόσφαιρο έκανε εκτενή αναφορά και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας που τόνισε μεταξύ άλλων: “Είναι δυνατόν να δίνει η ΕΡΤ 63,2 εκατ ευρώ ευρώ μόνο για ποδόσφαιρο; Είναι εξωφρενικό ποσό. Δεν υπάρχει διάθεση αντιπολίτευσης. Εμείς μειώσαμε το βάρος για τον Έλληνα φορολογούμενο μήνες από τώρα όταν συμβαίνει ένα κορυφαίο γεγονός να είναι αυτονόητη επιλογή των πολιτών να γυρίζουν τους δείκτες στην ΕΡΤ”.

Αίσθηση προκάλεσε και η απάντηση του κ. Ζούλα για το μαύρο στην ΕΡΤ. Ο νέος πρόεδρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αναφέρθηκε σε αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις ήδη από το 2011 είχαν ως συνέπεια την μη παρουσίαση δελτίων ειδήσεων επί μακρόν λέγοντας ότι κατά μία έννοια το “μαύρο” προϋπήρχε.

Με πληροφορίες απο το typologies.gr και το enikos.gr


Σχολιάστε εδώ