Έξαλλος ο Σαμαράς με τον Μητσοτάκη, ότι τον κορόιδεψε

Έξαλλος ο Σαμαράς με τον Μητσοτάκη, ότι τον κορόιδεψε

Καταγγέλλει τον πρωθυπουργό για αχαριστία

-Από την αρχή τον είχε αποκλείσει από τη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν

Οργανωμένο σχέδιο με σκοπό τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση του Αντ. Σαμαρά εκ μέρους του Κυρ. Μητσοτάκη υποκρύπτουν οι εξελίξεις όσον αφορά την τοποθέτηση του Μ. Σχοινά σε θέση α­ντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέση που επιθυμούσε διακαώς και επιδίωξε ως ένα σημείο ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο ισχυρισμός του Μεγάρου Μαξίμου, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι η αντιπροεδρία προέκυψε την τελευταία στιγμή –αφού ο κ. Σαμαράς είχε αποσύρει το ενδιαφέρον του– ούτε πειστική είναι ούτε αντέχει σε σοβαρή κριτική. Απλά ενισχύει την αίσθηση ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε τον πρώην πρωθυπουργό στην αναβαθμισμένη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν και οργάνωσε –σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες ενδεχομένως– όλη αυτήν τη συμπαιγνία.

Προκειμένου στη συ­γκεκριμένη θέση να τοποθετήσει πρόσωπο της δικής του επιλογής και της απολύτου εμπιστοσύνης του. Διότι κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι η θέση του αντιπροέδρου για την Ελλάδα προέκυψε τις τελευταίες ημέρες και αφού είχε ανακοινωθεί το όνομα του Μ. Σχοινά για τη θέση του Επιτρόπου.

Στη συνάντηση που είχαν αμέσως μετά τις εκλογές οι κ. Μητσοτάκης και Σαμαράς είχαν εκτενή συζήτηση όσον αφορά την προοπτική ο δεύτερος να ορισθεί επίτροπος της χώρας μας στην Κομισιόν στη θέση του Δ. Αβραμόπουλου. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν κάτι περισσότερο από θετικός σε μια τέτοια προοπτική. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αναλάμβανε παράλληλα μία από τις θέσεις αντιπροέδρων, απλός επίτροπος θα ήταν υποτιμητικό, δεδομένου ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε διατελέσει πρωθυπουργός.

Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε αρμοδίως ότι οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να δώσουν στην Ελλάδα θέση αντιπροέδρου, οπότε, όπως ήταν φυσικό, εκείνος απέσυρε το ενδιαφέρον του για την Κομισιόν. Κατόπιν αυτού, η επιλογή του Μ. Σχοινά –οι πληροφορίες λένε, ωστόσο, ότι η απόφαση γι’ αυτόν είχε ληφθεί πολύ πριν από τις εκλογές– ήταν… αναπόφευκτη.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο αρχικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού ήταν ο κ. Σχοινάς να διεκδικήσει παραγωγικό χαρτοφυλάκιο. Στην πορεία ωστόσο προέκυψε η περίπτωση της αντιπροεδρίας και «η χώρα άδραξε την ευκαιρία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Casus belli»
Αν και ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο, άμεσο ή έμμεσο, για τις τελευταίες εξελίξεις, πληροφορίες από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος, αν όχι εξοργισμένος με τη συμπεριφορά του Κυρ. Μητσοτάκη. Κάνει λόγο για «αχαριστία» και σημειώνει ότι αν δεν τον στήριζε εκείνος δεν θα είχε εκλεγεί αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν πρόκειται πάντως να εκφράσει δημόσια την ενόχλησή του, εκτός και αν… Αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις, το κλίμα στις σχέσεις των δύο ανδρών κάθε άλλο παρά εύκρατο και υγιεινό είναι και θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες αν η κρίση θα εκτονωθεί ή η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω, με κίνδυνο να τεθεί εκτός ελέγχου. Και αυτό τους αμέσως επόμενους έξι μήνες.

Για την ακρίβεια θα εξαρτηθεί: Πρώτον, από τη στάση που θα επιλέξει να κρατήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα της Novartis. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με «κατηγορούμενο» ακόμη και τον Αλ. Τσίπρα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είναι επιφυλακτικός κα μάλλον θα προτιμούσε να την αποφύγει.

Δεύτερον, από την επιλογή του προσώπου που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν ο τελευταίος αποκλείσει τον κ. Σαμαρά, που επιθυμεί διακαώς να εγκατασταθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, και καταλήξει σε άλλο πρόσωπο (Βενιζέλος, Διαμαντοπούλου, Δαμανάκη κ.ά.), τότε η ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις θα ανέβει κατακόρυφα. Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις που ενδεχομένως θα δρομολογηθούν.


Σχολιάστε εδώ