Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει  τη μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ κατά 2.000

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει τη μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ κατά 2.000

Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις εκκρεμούσαν

-Σε συμφωνία με τους δανειστές

Αποκαλυπτικό είναι το έγγραφο –στα αγγλικά– της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΕΦΚΑ, με ημερομηνία Απριλίου 2019, το οποίο γνωστοποίησε ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της αντιπροσωπευτικότερης ομοσπονδίας των εργαζομένων του φορέα, της ΠΟΣΕ ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, το σχετικό έγγραφο είναι το επικαιροποιημένο master plan του ΕΦΚΑ, το οποίο είχε υποβληθεί και εγκριθεί από τους δανειστές της χώρας. Όπως φαίνεται σ’ αυτό το έγγραφο, ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου του 2017 με 8.634 υπαλλήλους, για την εξυπηρέτηση 3.600.000 ασφαλισμένων και 2.777.000 συνταξιούχων της χώρας, έχοντας σωρεία λειτουργικών προβλημάτων, τα οποία μέρα με τη μέρα έχουν διογκωθεί σε απίστευτο βαθμό.

Με βάση τα όσα αναγράφονται σ’ αυτό το έγγραφο, διαπιστώνεται η συνειδητή επιλογή της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, επί ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για τη σταδιακή απομείωση του υπαλληλικού προσωπικού του φορέα, ο οποίος έφτασε να έχει σήμερα λιγότερους από 7.500 υπαλλήλους, οι οποίοι, πάντα σύμφωνα με το master plan, θα πρέπει μέχρι τα τέλη του 2020 να περιοριστούν σε 6.500 υπαλλήλους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια δραματική απομείωση της τάξεως του 24,7% μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τριών ετών.

Με αποτέλεσμα τη συσσώρευση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης ξεπερνούν συνολικά, όσον αφορά τις κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ, τις 234.000.

Γι’ αυτόν τον λόγο, της γενικευμένης δηλαδή υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και ιδίως των τμημάτων απονομής συντάξεων, με εντολή του ίδιου του υπουργού ζητήθηκε να επιστρέψουν 86 υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν μετακινηθεί από το 2018 για να καλύψουν τις ανάγκες άλλων, εξίσου σημαντικών τμημάτων του ΕΦΚΑ, όπως τα Περιφερειακά Ελε­γκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) ή τα τμήματα μητρώου.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους του ΕΦΚΑ, αυτή η συνειδητή επιλογή στελεχιακής αφαίμαξης, την οποία αποφάσισε η τότε η­γεσία του υπουργείου Εργασίας (Κατρούγκαλος – Αχτσιόγλου – Πετρόπουλος), έγινε ερήμην και χωρίς ενημέρωση των εργαζομένων, τους οποίους καθησύχαζαν, λέγοντάς τους μάλιστα να μην ανησυχούν για την υποστελέχωση, αφού πρόκειται να δρομολογήσουν σύντομα διαδικασίες προσλήψεων, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ.

Η σημερινή διοίκηση του μεγαλύτερου φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, α­ντιλαμβανόμενη τις συνέπειες που υπάρχουν από τη στελεχιακή φυγή, αποφάσισε καταρχήν να προτείνει στο υπουργείο Εργασίας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση του παγώματος της συμμετοχής των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ στις διαδικασίες της κινητικότητας μέχρι τις 31/12/2020, ώστε να μη φύγουν για άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου – ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για προσλήψεις. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική εξαιτίας και των στοιχείων που υπάρχουν για το ανθρώπινο δυναμικό του φορέα, τα οποία δείχνουν ότι το 80% των υπαλλήλων του ανήκει στο ηλικιακό φάσμα από 40 μέχρι 59 ετών, το 5% είναι άνω των 60 ετών και μόλις το 0,05% είναι κάτω των 30 ετών.


Σχολιάστε εδώ