Υπέρ της επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Ν. Δένδιας (video)

Υπέρ της επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Ν. Δένδιας (video)

Την επιθυμία της Ελλάδας για επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με άρθρο του στα «ΝΕΑ», θέτοντας ως αφετηρία τις επικείμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο καθώς και του ιδίου με τον ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Δένδιας ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι γνώμονας είναι το Διεθνές Δίκαιο που δεν ανέχεται απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις, ενώ θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση του κλίματος να τερματίσει η Τουρκία να στρέφεται κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, σε νέα πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα. Με NAVTEX που εξέδωσε για έρευνες σεισμολογικού και υδατογραφικού χαρακτήρα, χωρίς η αναγγελία να εκδοθεί ως έπρεπε από την Ελλάδα, δέσμευσε έως τη Δευτέρα μία τεράστια θαλάσσια περιοχή από την Ρόδο έως την Κρήτη, απομονώνοντας το Καστελόριζο.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Ρόιτερς, διαμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, και επανέλαβε την απειλή ότι θα ανοίξει τα σύνορα για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, εάν δεν λάβει μεγαλύτερη βοήθεια από τη Δύση και υποστήριξη στο σχέδιο για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία.

Πηγή: ΕΡΤ1


Σχολιάστε εδώ