Μ. Κυριακοπούλου: Η 3η Σεπτέμβρη δείχνει το μέλλον

Μ. Κυριακοπούλου: Η 3η Σεπτέμβρη δείχνει το μέλλον


Της
ΜΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πρώην βουλευτού ΠΑΣΟΚ


45 χρόνια από την 3η Σεπτέμβρη 1974, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να γράφει Ιστορία στο πολιτικό γίγνεσθαι και ο Ανδρέας Παπανδρέου να «αντιγράφεται» από όσους θέλουν να τον μιμηθούν και να συγκροτήσουν ένα αντίστοιχο ΠΑΣΟΚ.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, σηματοδοτώντας μια νέα περίοδο για τα πολιτικά κόμματα, έφερε στο προσκήνιο έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις για την «Κεντροαριστερά» και τη Σοσιαλδημοκρατία.

Σήμερα δεν υπάρχει ο πρωτοπόρος ηγέτης που συ­γκρότησε το μεγάλο ριζοσπαστικό κίνημα και κινητοποίησε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, αναδεικνύοντας ως καθοριστικό στοιχείο της πολιτικής την εθνική συμφιλίωση και την εθνική αξιοπρέπεια. Παράλληλα σφράγισε τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα για τρεις δεκαετίες και δημιούργησε στέρεους θεσμούς, κυρίως στο κράτος, μέσα από τον εκδημοκρατισμό των δομών, των μηχανισμών και των λειτουργιών του.

Οι ουσιαστικές και όχι τύποις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, οι μεγάλες αλλαγές που στέριωσαν το κοινωνικό κράτος είναι πολιτικές που ανέδειξαν το ΠΑΣΟΚ ως τον καθοριστικό παράγοντα προόδου της Ελλάδας.

Ακόμη και την περίοδο μετά τις εκλογές του 2009 έχτισε θεσμούς διαφάνειας, θεσμούς για το χτύπημα της διαφθοράς, προώθησε ρυθμίσεις που έβαζαν κανόνες στο σπάταλο κράτος και ανέλαβε τη μεγαλύτερη ευθύνη και πολιτικό κόστος απ’ αυτό που του αναλογούσε.

Σήμερα υπάρχει ένας νέος πολιτικός χάρτης. Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ τρίτος σημαντικός πόλος. Πολίτες άλλαξαν κόμματα, πολλοί και πολιτικές αντιλήψεις.

Το ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας 45 χρόνια πολιτικής δράσης, κομματικής και κυβερνητικής, χρειάζεται να προσδιορίσει την πορεία του μέσα από ένα ανοιχτό συνέδριο. Να χαράξει τη στρατηγική του στον πυρήνα των βασικών αρχών της 3ης Σεπτεμβρίου για να εκφράσει και να κινητοποιήσει κοινωνικές δυνάμεις, πολίτες που έχουν παθητικοποιηθεί και πολίτες που άλλαξαν πολιτικό χώρο ακούγοντας τις σειρήνες του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης.

Η 3η Σεπτέμβρη δεν είναι μια ανάμνηση, δεν είναι σιωπή, είναι η διακήρυξη που δείχνει το μέλλον.
Τα νέα πολιτικά δεδομένα, το διεθνές περιβάλλον πρέπει να οδηγήσουν το Κίνημα Αλλαγής σε μια νέα πορεία αναγέννησης και δράσης. Καθοριστικός παράγοντας είναι οι προοδευτικοί πολίτες, που θα δώσουν μια νέα δημιουργική πνοή στο κόμμα, που υπηρέτησε με συνέπεια το εθνικό συμφέρον και τη Δημοκρατία στον τόπο μας.

Μένουμε πιστοί στη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «Να κρατήσουμε ανοιχτούς τους ορίζοντες».


Σχολιάστε εδώ