Μαξίμου: Ωρολογιακή βόμβα το Προσφυγικό

Μαξίμου: Ωρολογιακή βόμβα το Προσφυγικό

-Δραματικός θα είναι ο χειμώνας, λένε από την κυβέρνηση

Εντείνονται οι ανησυχίες στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίες, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, το Προσφυγικό μπορεί να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα, με απρόβλεπτες συνέπειες σε οικονομικό, κοινωνικό και μακροπρόθεσμα σε πολιτικό επίπεδο.

«Η κατάσταση είναι ήδη σε οριακό σημείο. Αν συνεχίσουν να φτάνουν στα νησιά πρόσφυγες με τον ίδιο ρυθμό, η χώρα κινδυνεύει να μεταβληθεί σε έναν απέραντο καταυλισμό», ήταν η χαρακτηριστική παρατήρηση κορυφαίου υπουργού, που δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό του.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την έξαρση των προσφυγικών ροών, αλλά πρωτίστως να φρενάρει τον αριθμό των νέων αφίξεων, κινείται σε δύο επίπεδα: Σε διεθνές επίπεδο επιχειρεί να κινητοποιήσει τους ευρωπαίους εταίρους ώστε να πιέσουν (πείσουν) την Τουρκία να τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016. Έναντι των σημαντικών ποσών που λαμβάνει από τις Βρυξέλλες, να «σφραγίσει» τα παράλια, περιορίζοντας έτσι τη μετακίνηση προσφύγων με προορισμό τα ελληνικά νησιά. Κάτι που δεν κάνει την τελευταία περίοδο.

Σε εσωτερικό επίπεδο η κυβέρνηση περιορίζεται ουσιαστικά στη διαχείριση του προβλήματος, καθώς η απόφαση για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να ανακόψει τις αφίξεις προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας. Αν και δεν το ομολογούν δημόσια, στην κυβέρνηση παραδέχονται ότι χωρίς τη συναίνεση (συμβολή) της γειτονικής χώρας το Προσφυγικό θα διογκώνεται σταθερά.

Σε μια προσπάθεια να αποσυμφορήσει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στη διάρκεια της εβδομάδας η κυβέρνηση έδωσε εντολή να μεταφερθούν από τη Λέσβο σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας 1.362 πρόσφυγες. Κάτι που θα συνεχίσει να κάνει και στο επόμενο διάστημα. Πρακτική με την οποία δεν λύνει προφανώς το πρόβλημα, απλά μειώνει την ένταση. Ωστόσο, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης να μεταφέρει πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα προκαλεί τις έντονες διαμαρτυρίες (αντιδράσεις) των τοπικών κοινωνιών. Κάτι που μακροπρόθεσμα ενδεχομένως να έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι όσοι α­ντιτίθενται στην εγκατάσταση μεταναστών/προσφύγων στην περιοχή τους είναι κατά βάση συντηρητικών αντιλήψεων.

Υπουργός που μετέχει στις συσκέψεις για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού έκανε λόγο για «χαοτική κατάσταση» που κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και «πρέπει εμείς να βρούμε λύσεις». Παραδέχεται πάντως ότι τα χρονικά περιθώρια για να τεθούν σε εφαρμογή τα αναγκαία μέτρα στενεύουν και πως σε αντίθετη περίπτωση τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα τους επόμενους μήνες. Ιδιαίτερα δε τη χειμερινή περίοδο, όταν θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως οι πρόσφυγες να είναι στεγασμένοι και ασφαλείς.

Για «δραματικό χειμώνα» στα ελληνικά νησιά κάνουν λόγο ξένα Μέσα Ενημέρωσης, με το σκεπτικό ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να λύσει εγκαίρως και αποτελεσματικά τα προβλήματα με τους πρόσφυγες. Δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός εξ αυτών προέρχεται από χώρες όπου οι υπηρεσίας υγείας είναι σημαντικά υποβαθμισμένες ή και μηδενικές, αυτό θα έχει ως συνέπεια να επανεμφανιστούν στην ελληνική επικράτεια κρούσματα ασθενειών που είχαν εξαλειφθεί εδώ και δεκαετίες.

Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ενισχύσει με πρόσθετο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό τα κέντρα υποδοχής στα νησιά, ώστε, εκτός από την παροχή φροντίδας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να προβαίνουν στους σχετικούς ελέγχους και να λαμβάνουν στη συνέχεια τα ενδεδειγμένα μέτρα.


Σχολιάστε εδώ