Τι γίνεται με Σκόπια και Αλβανία; – Έχει θέσεις η κυβέρνηση;
Πιστεύουμε ότι στην εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές κινήσεις, όμως και η αδράνεια δεν είναι καλός σύμβουλος.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που αφορούν κυρίως την οικονομία και συγχρόνως προσπαθεί να αποκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας με ξένες πρωτεύουσες, με ορισμένες από τις οποίες, όπως το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον αλλά και η Μόσχα, θα υπάρξουν αρκετές δυσκολίες.
Προτεραιότητα φυσικά έχουν τα ελληνοτουρκικά αλλά και το Κυπριακό. Όμως δεν μπορεί να δίνεται εικόνα μακαριότητας στα δύο άλλα σοβαρά ζητήματα, που είναι οι σχέσεις με τη «Βόρεια Μακεδονία» και την Αλβανία.
Όσον αφορά τη «Βόρεια Μακεδονία», ο κ. Δένδιας είχε μια «φοβισμένη» συνάντηση με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ στο Ελσίνκι, όπου σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό συζητήθηκαν διάφορα θέματα και κυρίως η εφαρμογή της Συμφωνίας. Όμως αυτό δεν αρκεί. Απαιτείται ενεργή και δυναμική δραστηριοποίηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ώστε η ζημιά που έχει γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών να μην έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα από τη μη εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η σκοπιανή πλευρά και από την περιθωριοποίηση των διμερών σχέσεων, οι οποίες με την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας μπορούν να μπουν σε νέα βάση. Όσο και αν αισθάνεται αμήχανα η κυβέρνηση να συνομιλεί με τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», λόγω της στάσης που είχε έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν θα πρέπει να αφήσει την υπόθεση των διμερών σχέσεων να σέρνεται.
Αλλά και στις σχέσεις με την Αλβανία διαπιστώνεται αμηχανία και αδράνεια. Ο κ. Δένδιας και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ θα έπρεπε ήδη να είχαν αναλάβει πρωτοβουλία για επαφές με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών και βεβαίως προτεραιότητα θα έπρεπε να είχε δοθεί και στην Αλβανία. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αποτελματωθεί, τα προβλήματα διογκώνονται και καθίσταται όλο και πιο δύσκολη η επίλυσή τους, ενώ συγχρόνως διευρύνεται και η καχυποψία στις διμερείς σχέσεις.
Σύντομα θα έρθουν και πάλι μπροστά τα προβλήματα της μειονότητας σε σχέση με τις περιουσίες, ενώ υπάρχει η προετοιμασία για την απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία, που αφορά και ενδιαφέρει άμεσα την ελληνική εθνική μειονότητα. Επιπλέον, ανοιχτό είναι το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, στο οποίο οι Αλβανοί βρήκαν την ευκαιρία να εμπαίξουν την Ελλάδα.
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι και με τις δύο χώρες υπάρχει μια σοβαρή εκκρεμότητα, η αλλαγή των σχολικών βιβλίων, που, όπως όλα δείχνουν, μάλλον παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, παρότι αποτελεί υποχρέωση που έχει αναληφθεί βάσει συμφωνιών.
Το γεγονός ότι σύντομα, τις επόμενες εβδομάδες, θα έρθει και πάλι στην ΕΕ η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο αυτών χωρών με την ΕΕ καθιστά ζωτικής σημασίας την αποκατάσταση επαφής της Αθήνας με τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και της «Βόρειας Μακεδονίας», ώστε να ξεκαθαριστεί με σαφήνεια το πλαίσιο εντός του οποίου θα προσφέρει η Ελλάδα τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή τους προοπτική…
Φωτό: enikos.gr