Το Δίστομο άνοιξε τον δρόμο για τις γερμανικές αποζημιώσεις…

Το Δίστομο άνοιξε τον δρόμο για τις γερμανικές αποζημιώσεις…

-Κυβέρνηση και αντιπολίτευση να αξιοποιήσουν τη γενναία απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου

Μια μάχη που την ξεκίνησε σχεδόν μόνος του, με πάθος, ο Γιάννης Σταμούλης για τις θηριωδίες των ναζί στο Δίστομο, όπου τα θύματα ήταν αμέτρητα, την εβδομάδα που πέρασε βρήκε δικαίωση. Η απόφαση υπ’ αριθ. 21995/2019 του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας δρομολογεί την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων με την κατάσχεση των εισπράξεων από τα εισιτήρια των ιταλικών σιδηροδρόμων, στα οποία είχαν συμμετοχή και οι Γερμανοί.

Η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα να κατασχεθούν αγαθά της Γερμανίας στην Ιταλία και παράλληλα δίνει την ευχέρεια στους συγγενείς και στις οικογένειες των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου, που έγιναν από ναζιστές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να εισπράξουν τις γερμανικές επανορθώσεις.

Ο αγώνας του Γιάννη Σταμούλη δικαιώνεται… Κανένας δεν πάει χαμένος… Η κόρη του η Κέλλυ πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα της και έχει πλέον την ικανοποίηση ότι ο αγώνας των Διστομιτών, με την επιμονή του Γιάννη Σταμούλη, απέδωσε καρπούς. «Αυτή η απόφαση αποτελεί ένα μέσο πίεσης στον παγκόσμιο νομικό στίβο, που σιγά σιγά αλλάζει και πάει υπέρ του ανθρωπιστικού δικαίου, γιατί δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχουν τέτοιου είδους θηριωδίες να μην υπάρχουν και αποζημιώσεις», δήλωσε η Κέλλυ Σταμούλη. Και επισήμανε: «Βλέπουμε ότι τα δικαστήρια άλλων χωρών μπορούν και επηρεάζουν καθοριστικά το “ανθρώπινο διεθνές δίκαιο” και έτσι η πεταλούδα που πέταξε όταν ο Σταμούλης είχε πρωτοεμπνευστεί την αγωγή το 1995 προκαλεί σεισμούς σε παγκόσμιο νομικό επίπεδο».

Τώρα ο δρόμος είναι ανοιχτός για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων… Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει τη σκυτάλη. Όταν μάλιστα, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, στη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο πριν από μία εβδομάδα έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Έστω και χαλαρά…

Το ίδιο πρέπει να πράξει και ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Δεν δικαιούται πλέον κανείς να μην αξιοποιήσει το μεγάλο δώρο του Διστόμου, που οφείλεται στον Γιάννη Σταμούλη.


Σχολιάστε εδώ