Φωτιές άναψε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Σακελλαρίδης

Φωτιές άναψε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Σακελλαρίδης

Έχει τη στήριξη των «53»

-Έχει γίνει μεγάλο πλιάτσικο με τα εκατομμύρια για τη σίτιση των προσφύγων

Πολλά φαντάσματα πλανώνται πάνω από την Κουμουνδούρου και σχετίζονται με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο και σημαντικότερο αυτό του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού.

Παράλληλα, όλοι παίρνουν θέσεις μάχης για τις εσωκομματικές διεργασίες και αναμένουν απλά να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ΔΕΘ, τόσο με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, και να μη μετατοπισθεί η συζήτηση σε άλλα ζητήματα.

Η διαχείρισή του ήταν μια μεγάλη πληγή για το αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και αυτήν την ιστορία άνοιξε πάλι ο άλλοτε στενός –αντ’ αυτού τον χαρακτήριζαν– συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο νυν πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Η κίνηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς του την περίοδο της διακυβέρνησής του, μη αφήνοντας βέβαια εκτός επικρίσεων και την παρούσα κυβέρνηση των δύο μηνών, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί που είχαν ηρεμήσει τα πνεύματα, τουλάχιστον προσωρινά και επιφανειακά, και είχαν παρθεί αποφάσεις σχετικά με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και το τι θα γίνει με τον γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη, η επανεμφάνιση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη δημιούργησε τριγμούς, σε μια χρονική περίοδο που αφήνονται δημόσια αιχμές για τη διαχείριση του θέματος.

Ήδη, προχθές, ο ιδρυτής της Human Rights 360 Επαμεινώνδας Φαρμάκης, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» και τη Νόνη Καραγιάννη, έκανε πολλές καταγγελίες. «Εδώ και τέσσερα χρόνια βλέπουμε τους ίδιους προμηθευτές σε καταυλισμούς προσφύγων, με τελείως αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς διαγωνισμούς, να εισπράττουν –μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων– περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, κάθε δεκαπέντε ημέρες σίτισης», αποκάλυψε, ενώ, περιγράφοντας τη φρίκη της Μόριας, αναφέρθηκε και στα εξακόσια ασυνόδευτα παιδιά που υπάρχουν εκεί, μιλώντας ακόμα και για βιασμούς μέσα στο hotspot.

«Αν σκεφτείτε ότι η Τουρκία, με 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες – μετανάστες, έχει δεχθεί 6 δισ. κονδύλια και εμείς για 50 – 60 χιλιάδες μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα έχουμε λάβει 2 δισ. και μόνο το ποσό είναι σκανδαλώδες. Υπάρχει μεγάλη διαφθορά και κακοδιαχείριση στα πεδία της σίτισης ,της μεταφοράς και της φιλοξενίας των μεταναστών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση Σακελλαρίδη, καθώς με συνέντευξή του στο newpost.gr μίλησε για τις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που ενόχλησε έντονα την ηγετική ομάδα και, όπως ακούγεται, προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, είδε να στηρίζεται από τους «53», που τις επόμενες ημέρες ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους για σειρά ζητημάτων, με επίκεντρο βέβαια την περίφημη διεύρυνση του κόμματος.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας –εκ των «53»–, ο οποίος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στήριξε μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τον Πάνο Σκουρλέτη, έβαλε πλάτη για τον Σακελλαρίδη. Εξάλλου, είχαν συγκρουστεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα με τον τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος αμέσως μετά τον επέκρινε για την παρέμβασή του.

«Πολύ καλά τα λέει ο Σακελλαρίδης. Ποτέ δεν θα μπορούσα να αισθανθώ υπερήφανος για τη Μόρια», είπε μεταξύ άλλων ο Δρίτσας, που βέβαια μίλησε για μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης στο πεδίο της διαχείρισης του Προσφυγικού, με τον Μουζάλα ωστόσο να είναι οξύτατος στην κριτική του. «Θα είχα μεγαλύτερη σεμνότητα στη θέση του στις καταγγελίες για τον ΣΥΡΙΖΑ… Εγώ και ο κ. Βίτσας προσπαθούσαμε να κρατάμε τη Μόρια στις 5.500 και το πετυχαίναμε», είπε μεταξύ άλλων.

Η επίθεση Σακελλαρίδη ήρθε μία μέρα μετά την κριτική που άσκησε, με τον τρόπο του, και ο τομεάρχης Παιδείας και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης. Ο βουλευτής της Α’ Αθηνών και υποστηρικτής του Πάνου Σκουρλέτη στις επιθέσεις που δέχεται από τους «προεδρικούς» επανέκαμψε μετά το πρόβλημα της υγείας του και έριξε τα βέλη του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με σχόλιό του επί της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών.

Ο Νίκος Φίλης, αφού μίλησε για ηχηρό μήνυμα, υπογράμμισε ότι «πρέπει να ακουστεί και να γίνει σεβαστό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ειδικά από αυτές που άσκησαν εξουσία, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, που είτε συναίνεσαν και συμβιβάστηκαν με τον προκλητικό αυτόν αναχρονισμό είτε δεν τόλμησαν να τον καταργήσουν».

Οι δύο αυτές παρεμβάσεις έδειξαν ότι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα είναι βαρύ. Απλώς όλοι αναμένουν να περάσει η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο για να ανοίξει ο εσωκομματικός χορός. Εξάλλου, τα μαχαίρια μπήκαν προσωρινά στα θηκάρια και όλοι παραδέχονται πως η επόμενη περίοδος, και όσο προχωράει η διαδικασία μετασχηματισμού του κόμματος, θα είναι δύσκολη.

Σε αυτό το κλίμα, στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζουν την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα –πρώτη φορά ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 2015– το προσεχές Σάββατο στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με όσα συζητούν και διαρρέουν από το επιτελείο του, οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα αναπτυχθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα είναι η οικονομία, όπου διαπιστώνεται μια διαρκής προσπάθεια της κυβέρνησης να καρπωθεί επιτεύγματα και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το κοινωνικό κράτος, τα εργασιακά και οι θεσμοί.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα αρχίσει έναν κύκλο επαφών στο εξωτερικό, με συναντήσεις κυρίως με συνοδοιπόρους και συμμάχους, όπως, π.χ., τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ κ.ά, ενώ συζητείται έντονα ότι σκοπεύει να ηγηθεί του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε από την Κουμουνδούρου στη χθεσινή παρουσία –τη δεύτερη μετά το 2014– του Αλέξη Τσίπρα στο ετήσιο φόρουμ που διοργανώνει το think tank European house Ambrosetti στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας, στην περίφημη λίμνη του Κόμο.

Σε αυτήν τη σύναξη είχαν προσκληθεί μεταξύ άλλων οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, Μάριο Μόντι και Ρομάνο Πρόντι και θεωρείται από τους επιτελείς του μια κίνηση που εντάσσεται στην επιχείρηση εξωστρέφειας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που εκ των πραγμάτων πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού, ως πρωθυπουργός, κάνει συνέχεια περιοδείες στο εξωτερικό, ενώ ετοιμάζεται και για τις ΗΠΑ.


Σχολιάστε εδώ