Αδήλωτο στο Κτηματολόγιο το 74% των ακινήτων της χώρας

Αδήλωτο στο Κτηματολόγιο το 74% των ακινήτων της χώρας

Προτάσεις για επιβολή προστίμου για κάθε μήνα καθυστέρησης

Σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, κατά μέσο όρο στο 26%, δεδομένου και του χρόνου που έχει παρέλθει, συνεχίζει να βρίσκεται η συλλογή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο πλαίσιο του Κτηματολογίου στις περιοχές για τις οποίες η διαδικασία είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (05/09/2019).

Το θέμα αυτό ήταν μεταξύ άλλων στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της νέας διοίκησης της Ελληνικό Κτηματολόγιο και της ΠΟΜΙΔΑ.

Η χαμηλή προσέλευση στο Κτηματολόγιο προβληματίζει έντονα όλους τους εμπλεκόμενους. Όπως επισημαίνεται από την πλευρά των μελετητών, με ένα ποσοστό δηλώσεων κάτω από 60% ουσιαστικά δεν μπορεί να υπάρξει Κτηματολόγιο. Οι ίδιοι βάσει των συμβάσεών τους θα υποχρεωθούν σε λίγο χρονικό διάστημα να δώσουν τα πρώτα προσωρινά στοιχεία, κάτι όμως που δεν θα γίνει αν δεν έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 55% των δηλώσεων για κάθε περιοχή.

Η όλη κατάσταση αποδίδεται αφενός στο γεγονός ότι η κτηματογράφηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά περιοχές στην περιφέρεια όπου κατά βάση δεν υπάρχουν τα αναγκαία χαρτιά (τίτλοι ιδιοκτησίας, τοπογραφικά κ.λπ.), αφετέρου στο ότι οι πολίτες έχουν συνηθίσει στις παρατάσεις και δεν σπεύδουν να κάνουν τις δηλώσεις τους εντός των προθεσμιών. Μια από τις λύσεις που τίθεται από ορισμένες πλευρές στο τραπέζι της συζήτησης είναι να εφαρμοστούν τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία για την εκπρόθεσμη κατάθεση της δήλωσης με τροποποίησή τους ώστε κάθε μήνας που περνά από το πέρας της προθεσμίας να αυξάνονται.

Προτάσεις
Όπως εκτιμάται, πάντως, στο επόμενο διάστημα το αρμόδιο υπουργείο και οι νέοι επικεφαλής της Ελληνικό Κτηματολόγιο (πρόεδρος Δημήτρης Σταθάκης και γενικός διευθυντής, Στέφανος Κοτσώλης) σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος θα ανακοινώσουν τις προτάσεις τους στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου. Έπειτα από την προαναφερόμενη χθεσινή συνάντηση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι «το Κτηματολόγιο δεν γίνεται να προχωρήσει ερήμην των ιδιοκτητών.

Συμφωνήσαμε με την ΠΟΜΙΔΑ να εξετάσουμε τις 7 συγκεκριμένες προτάσεις της για την καλύτερη λειτουργία και προώθηση του Κτηματολογίου», ενώ κατέληξε λέγοντας: «Το Κτηματολόγιο βάζει τάξη για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και για να αναπτυχθούν απρόσκοπτα οι επενδύσεις. Αφορά όμως άμεσα εκατομμύρια συμπολίτες μας, τα δικαιώματα των οποίων πρέπει να κατοχυρωθούν».

Η ΠΟΜΙΔΑ μεταξύ άλλων προτείνει την άμεση νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, με ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα αν οι ιδιώτες τα νέμονται καλόπιστα επί δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και με παρόμοιες προϋποθέσεις με αυτές που θέτει το άρθρο 4 του ν. 3127/2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα. Επίσης ζητά την επίλυση του προβλήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων και των πρόσφατα δασωθέντων αγρών, την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα να περνούν στην ιδιοκτησία των ΟΤΑ και όχι του Δημοσίου και ενιαία παράταση όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων σε όλα τα γραφεία κτηματογράφησης μέχρι την 31.12.2019.

Ακόμη, ζητά παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας τουλάχιστον από την έναρξη της κτηματογράφησης, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Α.Κ. που προβλέπει απώλεια κυριότητας λόγω 20ετούς «έκτακτης χρησικτησίας» και άμεση διαγραφή της φράσης «… εάν δεν είχε λήξει η ίδια ή οι παρατάσεις της μέχρι τις 30.11. 2018», στην τελευταία ρύθμιση, η οποία εξαιρεί αδίκως 35 δήμους και περιοχές της χώρας από τη γενική τελευταία παράταση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο επανέλαβε ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο τι ανήκει στους ιδιώτες και τι ανήκει στο Δημόσιο. Το μήνυμά μας προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας είναι: Κάθε κομμάτι γης έχει αξία. Δήλωσέ το. Μην το χάσεις».


Σχολιάστε εδώ