Στο συρτάρι η εκλογή αρχηγού από τη βάση

Στο συρτάρι η εκλογή αρχηγού από τη βάση

Έκανε πίσω ο Τσίπρας μετά τις αντιδράσεις

-Υπεροπλία της ΝΔ στα ΜΜΕ διαπιστώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Εκεχειρία συμφωνήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ένταση των τελευταίων ημερών, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη και τις πραγματικές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Και μένει να φανεί μέχρι ποιο σημείο θα τηρηθεί αυτή η άτυπη εσωκομματική ε­κεχειρία που συμφωνήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία στα μέσα της εβδομάδας.

Εξάλλου, όπως έχει αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ», ο Πάνος Σκουρλέτης «μένει μέχρι να φύγει», αλλά το εσωκομματικό παζάρι είναι γεγονός και ήταν να μην πέσει το κομματικό ανάθεμα πάνω του για μια σειρά αποτυχημένων επιλογών, κυρίως στα αυτοδιοικητικά. Η συμφωνία άλλωστε ήταν να παραμείνει μέχρι το συνέδριο, το οποίο και θα προετοιμάσει ως γραμματέας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του.

Μέχρι όμως να υπάρξει αυτό το σημείο σύγκλισης υπήρξε έντονο παρασκήνιο και στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν μεγάλες εντάσεις. Εξάλλου και ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης πήγε αποφασισμένος να φθάσει την κατάσταση στα άκρα, έχο­ντας και τη στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Βούτση και του Θοδωρή Δρίτσα.

«Εάν έχετε πρόβλημα, να το θέσετε εδώ, στην Πολιτική Γραμματεία», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης και ζήτησε από όσους θεωρούν ότι πρέπει να εκλεγεί νέος γραμματέας να προχωρήσουν στις καταστατικές διαδικασίες. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως έκανε ένα βήμα πίσω και δεν έθεσε ζήτημα Σκουρλέτη, δεδομένου ότι κατάφερε να προχωρήσει τις διαδικασίες για τον μετασχηματισμό και τη διεύρυνση του κόμματος. «Δεν είναι προσωπικά τα ζητήματα, αλλά πολιτικά», είπε και, για να ικανοποιηθούν όλοι, συμφωνήθηκε να βγει προς τα έξω πως όσα γράφονται και λέγονται είναι σχέδιο των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, που δημιουργούν τεχνητές κρίσεις μέσω των ΜΜΕ.

Ο Πάνος Σκουρλέτης είχε τη στήριξη Τσακαλώτου και Δρίτσα στη συνεδρίαση, που τον υπερασπίστηκαν σε πολλές επιλογές του, αλλά η ισχυρή «προεδρική ομάδα» δεν ήθελε να αναμετρηθεί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, διότι ο Τσίπρας δεν επιθυμούσε σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την αντιπολίτευση και τα φιλικά της ΜΜΕ, ώστε να περάσει η εικόνα πως στον ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται εσωκομματικός πόλεμος. Γι’ αυτό και κάποια στιγμή είπε ότι δεν πρέπει να ενισχυθεί η εσωστρέφεια, κάτι στο οποίο συμφώνησαν ο Νίκος Βούτσης, ο Γιάννης Δραγασάκης κ.ά.

Βέβαια, για να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και να μην πάρει διαστάσεις η εσωκομματική αναμέτρηση, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πίσω στο ζήτημα της εκλογής από τη βάση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν επέμεινε, αν και αρχικά το ήθελε, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι υπήρξαν στελέχη της «προεδρικής ομάδας» που το έθεσαν και το υπερασπίστηκαν. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε και ένα παράθυρο ανοικτό για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς σημείωσε πως «η συζήτηση για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος και την εσωκομματική δημοκρατία εμπεριέχει και τον τρόπο που θα εκλέγεται στο μέλλον όχι μόνο ο πρόεδρος, αλλά όλη η ηγεσία».

Παρά την εκεχειρία, υπάρχουν στελέχη των «53+», ακόμα και ο ίδιος ο Τσακαλώτος, αλλά και άλλοι, όπως ο Σκουρλέτης, που εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το ενδεχόμενο να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγοκε­ντρικό κόμμα, ενώ σημειώνουν πως εάν ανοίξει η διαδικασία με εκλογή προέδρου από τη βάση θα οδηγηθούν σε μέλη μίας χρήσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως ρίχνει όλο το βάρος στη γρήγορη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η ενοποίηση με την Προοδευτική Συμμαχία, ορισμένα μέλη της οποίας θα συμμετάσχουν στην Κεντρική Επιτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι η εγγραφή νέων μελών, καθώς παραμένει υπερφιλόδοξος ο στόχος των 180.000 εγγραφών και μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί το σχέδιο διεύρυνσης του κόμματος. Μάλιστα ένας λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πίσω στο θέμα της εκλογής από τη βάση είναι, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη, το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη διαδικασία λίγες χιλιάδες μέλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Βέβαια, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι με διαδικασίες όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κόμματος και η άμεση επένδυση σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως έκαναν οι Εργατικοί στη Βρετανία και οι Ποδέμος στην Ισπανία, είναι δυνατή η διεύρυνση του κόμματος. Αυτό θα τους βοηθήσει θα ξεπεράσουν ένα μεγάλο, προς το παρόν, πρόβλημα, που λέγεται κυριαρχία και υπεροπλία της ΝΔ στα ΜΜΕ.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε αρκετά στις δύο κομματικές συνάξεις που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα της εβδομάδας και συμφωνήθηκε να εξεταστεί εκτενώς σε άλλη συνεδρίαση, καθώς κυρίαρχη ήταν η εκτίμηση πως εξακολουθεί να υφίσταται εχθρικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ.


Σχολιάστε εδώ