Πλειστηριασμοί για δάνεια από 40.000 ευρώ!

Πλειστηριασμοί για δάνεια από 40.000 ευρώ!

Μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν γίνει όλες οι ρυθμίσεις – Σύσταση «bad bank»…

-Χρήση του ακινήτου / σπιτιού για 5, 7 ή 10 χρόνια και, αν δεν έχει πληρωθεί το δάνειο, περνάει στην τράπεζα

Όλοι τρέχουν, «θεσμοί», τράπεζες και Μαξίμου, για να λυθεί το καυτό θέμα των «κόκκινων» δανείων, τα οποία ανέρχονται σε 90 δισ. ευρώ και είναι κόκκινο πανί για την οικονομία.
Μέχρι τώρα, όμως, αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια, δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μια ρύθμιση που θα δώσει ανάσα στις τράπεζες και στην Αγορά αλλά και θα κρατήσει ζωντανούς τους δανειολήπτες, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό δεν φταίνε για τη μη πληρωμή των δανείων που είχαν πάρει προ Μνημονίων, όταν οι οικονομικές τους δυνατότητες κάλυπταν τον δανεισμό τους. Με την κρίση, όμως, κατέρρευσαν και η χαριστική βολή δόθηκε με τα capital controls.

Και οι τρεις παράγοντες συμφωνούν ότι δεν μπορεί να τραβήξει άλλο αυτή η κατάσταση, που δεν αφήνει την οικονομία να πάρει τα πάνω της.

Κανείς, όμως, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη λύση του θέματος των «κόκκινων» δανείων. Ακόμη και οι «θεσμοί», που όλα τα… ξέρουν, στο θέμα αυτό είναι αναποφάσιστοι και δεν προτείνουν κάτι ξεκάθαρο.

Πάντως, σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες, τη διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης έχει αναλάβει το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε ορίσει υπεύθυνο για το θέμα των «κόκκινων» δανείων τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο.

Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η δημιουργία μιας «bad bank», στην οποία θα μεταφερθούν τα «κόκκινα» δάνεια από όλες τις τράπεζες.

Στη ΔΕΘ θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Μητσοτάκης
Όλη αυτή η κινητικότητα δεν είναι καθόλου τυχαία. Στη ΔΕΘ, που ανοίγει τις πύλες της στις 7 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος

Μητσοτάκης στην ομιλία του θα αναφερθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης για το καυτό θέμα των «κόκκινων» δανείων, που είναι το μεγάλο καρκίνωμα της οικονομίας, αφού χωρίς λύση του δεν θα υπάρχει οξυγόνο για να κρατηθεί ζωντανή η Αγορά και να λειτουργήσουν οι τράπεζες, μπαίνοντας στην επόμενη μέρα.

Ο πρωθυπουργός επείγεται για έναν λόγο: Μέχρι τα Χριστούγεννα θέλει να έχει κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα που φρενάρουν τη χώρα και δεν την αφήνουν να μπει σε άλλον δρόμο, τα οποία είναι κληρονομιά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και της ΝΔ.

Και στη συνέχεια να έχει το χρονικό περιθώριο για να ασχοληθεί με την υλοποίηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει υποσχεθεί, ώστε οι πολίτες να δουν στην πράξη ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις τηρήθηκαν. Και δεν ήταν απλώς λόγια.

Η λύση…
Η πρόταση για όσους δανειολήπτες θέλουν να συνεργασθούν με την τράπεζα και να μη χάσουν το ακίνητό τους περιλαμβάνει αφενός «κούρεμα» 60% με 70% και αφετέρου τη δυνατότητα να συνεχίσουν να μένουν στο σπίτι τους για 5, 7 ή και 10 χρόνια.
Κι αν δεν πληρωθεί το δάνειο, το ακίνητο θα περνάει στην τράπεζα ή σε κάποιον αγοραστή.

…και οι πλειστηριασμοί
Για όσους δεν μπουν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, όπου προβλέπεται ρύθμιση στην οποία θα μπορεί να είναι συνεπής ο δανειολήπτης, ξεκινούν με ταχύτατους ρυθμούς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, και μάλιστα για δάνεια όχι πάνω από 120.000 ευρώ, όπως ίσχυε, αλλά από 40.000 ευρώ!
Και ο καθένας αντιλαμβάνεται τι καταστάσεις θα δημιουργηθούν, ακόμη και τραγωδίες…

Επιδότηση της δόσης μέχρι 50%

Όπως είχε αποκαλύψει την προηγούμενη Κυριακή το «ΠΑΡΟΝ», στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας παραδόθηκαν από τις τράπεζες οι δύο πρώτες προτάσεις για ρύθμιση στεγαστικών δανείων, σε συνέχεια της αίτησης των δανειοληπτών στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών!
Οι ευνοϊκές προτάσεις – ρυθμίσεις περιλαμβάνουν:
Μακροχρόνια αποπληρωμή σε 24 – 25 έτη
Επιτόκιο 2%
Επιδότηση από το κράτος της μηνιαίας δόσης κατά 40% – 50%.

Το επόμενο βήμα θα είναι να εξετάσουν οι πολίτες τις προτάσεις αυτές και να τις αποδεχθούν, υπογράφοντας τις σχετικές συμβάσεις, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μετά θα πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση, οπότε και θα ενεργοποιείται η σχετική ρύθμιση. Και στη συνέχεια θα ξεκινάει η χορήγηση της κρατικής επιδότησης σε μηνιαία βάση.

16.200 δανειολήπτες στην τελική ευθεία
Έχει ολοκληρωθεί ήδη η 8η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

Μέχρι 25/8/2019:
Είχαν μπει στην πλατφόρμα 76.263 χρήστες.
Είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 16.200 χρήστες.
Είχαν υποβληθεί 26 αιτήσεις και είχαν διαβιβαστεί στις τράπεζες, ενώ εγκρίθηκαν ήδη 2 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και εκκρεμεί η αποδοχή από την πλευρά των δανειοληπτών.

Απαλλαγή από το πιστοποιητικό βαρών…
Στο μεταξύ, οι δανειολήπτες απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση να προσκομίσουν πιστοποιητικό βαρών για την πρώτη κατοικία τους από τα υποθηκοφυλακεία, μετά από απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι έκανε ακόμη και… έξι μήνες για να εκδοθεί!

Τραπεζίτες:
Δεν θα πάμε εμείς φυλακή

-Αν δεν προβλεφθεί με νόμο ασυλία, δεν υπογράφουμε καμία ρύθμιση δανείου

Εδώ και πολύ καιρό οι διοικητές και πρόεδροι των τραπεζών έχουν διαμηνύσει στο Μαξίμου και στους αρμόδιους υπουργούς ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν οποιαδήποτε ρύθμιση που προβλέπει διαγραφή μέρους του δανείου αν δεν υπάρξει προηγουμένως νομοθετική ρύθμιση η οποία θα απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τον υπογράφοντα.
Μέχρι στιγμής τέτοια νομοθετική ρύθμιση δεν έχει υπάρξει.


Σχολιάστε εδώ