Η «ώρα της κρίσης» στην Ανατολική Μεσόγειο
Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
Σε δοκιμασία διαρκείας υποβάλλει την Ελλάδα και την Κύπρο η Άγκυρα, καθώς, μη έχοντας επιτύχει μέχρι στιγμής άμεσα αποτελέσματα στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων σε όλα τα μέτωπα και, όπως όλα δείχνουν, θα κλιμακώσει τις προκλήσεις εντός των προσεχών ημερών.
Έχοντας ανοικτό το μεγάλο μέτωπο της Συρίας, όπου ο Ερντογάν κινδυνεύει να εμπλακεί ακόμη πιο βαθιά σε μια σύγκρουση όπου οι «σύμμαχοί» του, από τη μία ο Πούτιν και από την άλλη οι ΗΠΑ, έχουν εντελώς και διαμετρικά αντίθετες επιδιώξεις από τον ίδιο, ο τούρκος ηγέτης έχει αναγάγει την υπόθεση της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου σε μείζονα εθνική υπόθεση, θεωρώντας ότι εκεί θα μπορεί πιο εύκολα να προβάλει το προφίλ της Τουρκίας ως «περιφερειακής δύναμης», που έχει λόγο για τις εξελίξεις και επιβάλλει τις επιλογές της.
Όμως και στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, παρά την τριπλή εισβολή στα κυπριακά νερά, μέχρι στιγμής δεν έχει επιτύχει χειροπιαστά αποτελέσματα: Δεν κατόρθωσε να επιτύχει τη διακοπή των σχεδιασμών των ξένων πετρελαϊκών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ (παρά την επιβράδυνση που έχει σημειωθεί, λόγω κυρίως της πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου, παρά λόγω των απειλών της Άγκυρας), ούτε φυσικά κατόρθωσε να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή μια λύση όπως αυτή που προτείνει η Άγκυρα μέσω των Τουρκοκυπρίων.
Δηλαδή, η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα ανεξάρτητο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, να μοιρασθεί την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του όχι απλώς με μια εθνοτική κοινότητα, αλλά με τους εκπροσώπους ενός αποσχιστικού μορφώματος, που αντλεί την ύπαρξή του από την παράνομη εισβολή και συνεχιζόμενη ξένη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Ερντογάν, ο οποίος έστειλε στην περιοχή και το τέταρτο σκάφος που διαθέτει η Τουρκία (πρόκειται για το σεισμογραφικό-ερευνητικό «Oruc Reis»), δεν έχει να επιδείξει κάποια επιτυχία σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες έρευνες και τις παράνομες γεωτρήσεις που επιχειρούν τα δύο πλωτά γεωτρύπανα, το «Fatih» και το «Yavuz», ενώ εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για τις πραγματικές δυνατότητες που έχουν τα δύο αυτά γεωτρύπανα να πραγματοποιήσουν κανονικές γεωτρήσεις και στα μεγάλα βάθη που απαιτούνται, καθώς το μπλόκο της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παρεμβάσεις σε όλες τις ξένες κυβερνήσεις και εταιρείες, ώστε να αποφύγουν κάθε συνδρομή στις τουρκικές δραστηριότητες, έφερε αποτελέσματα.
Βεβαίως, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο τελευταίος που θα αποχωρούσε άπρακτος και ταπεινωμένος από το τερέν της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Τουρκία όχι μόνο θα διατηρήσει τον στόλο των ερευνητικών και γεωτρύπανων και των συνοδευτικών σκαφών στην περιοχή, αλλά θα επιχειρήσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις, με την ελπίδα ότι μέσω της πρόκλησης ακόμη και κρίσης θα επιτύχει κάποια αποτελέσματα που τουλάχιστον θα ενισχύσουν το προφίλ και του κ. Ερντογάν αλλά και την εικόνα της Τουρκίας ως ισχυρής περιφερειακής δύναμης που έχει αποφασιστικό λόγο για τα τεκταινόμενα στην περιοχή.
Ήδη η Τουρκία ανανέωσε τη NAVTEX για τη συνέχιση της παράνομης γεώτρησης του «Fatih» εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι μέχρι τώρα απόπειρες γεώτρησης δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα.
Το δεύτερο ερευνητικό σκάφος, το «Oruc Reis», έφθασε την Πέμπτη στην Αττάλεια και προετοιμάζεται εντός των προσεχών ημερών να αποπλεύσει, για άγνωστο προς το παρόν προορισμό, για την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών.
Αυτή η αποστολή, το πού, δηλαδή, θα πλεύσει το τουρκικό ερευνητικό, είναι και το κλειδί για να αποκαλυφθούν οι τουρκικές προθέσεις και σχεδιασμοί και κυρίως για το πόσο μακριά θέλει να οδηγήσει την ένταση στην περιοχή η Τουρκία και εάν τελικά θα επιλέξει να εμπλέξει στην κρίση αυτή και την Ελλάδα.
Εάν η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα συγκεκριμένο στοιχείο ή δήλωση τούρκου αξιωματούχου, επιλέξει να στείλει το «Oruc Reis» σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια ή νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς για την Αθήνα υπάρχει εθνική «κόκκινη γραμμή», σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτραπεί καμιά παρέμβαση της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το γεγονός πάντως είναι ότι με μια τέτοια κίνηση η Τουρκία, πέραν της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης, δεν θα κερδίσει κάτι συγκεκριμένο, καθώς πέραν των εντυπώσεων δεν δημιουργείται τετελεσμένο με το πέρασμα ενός σεισμογραφικού με απλωμένο καλώδιο για μερικές ώρες στην υφαλοκρηπίδα.
Εφόσον επιλέξει να συνεχίσει την πίεση στην Κύπρο, τότε η Άγκυρα θα στείλει το δεύτερο ερευνητικό σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ, ώστε να προετοιμάσει τη μείζονα πρόκληση εις βάρος της Κύπρου, δηλαδή, τη μεταφορά γεωτρύπανου στο νότιο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ…
Πάντως η Άγκυρα θυμήθηκε και επανάφερε τη θεωρία της «γαλάζιας πατρίδας» με αφορμή την εθνική εορτή της «Ημέρας της Νίκης», που αφορά την ήττα του Ελληνικού Στρατού από τον Κεμάλ Ατατούρκ και τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει ότι «οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα προστατεύουν όχι μόνο το έδαφος αλλά και τα 460.000 τ.χλμ. της ‘‘γαλάζιας πατρίδας’’» (σ.σ.: Η οποία, βάσει αυτών των υπολογισμών, φθάνει νοτίως της… Κρήτης), ενώ και ο Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμά του κάνει διπλή αναφορά στους «αδελφούς της ‘‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’» και προειδοποιεί ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τον σφετερισμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και θα εξουδετερώσει τις παγίδες που στήνουν για την Τουρκία στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Τουρκία, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, με την πρόθυμη συμβολή των ελληνικών και ελληνοκυπριακών ΜΜΕ, συνεχίζει τις υβριδικές επιχειρήσεις προπαγάνδας. Ο κ. Οζερσάι, αποκαλούμενος και ως «ΥΠΕΞ» του κατοχικού καθεστώτος, εισήλθε για μία ακόμη φορά στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, παραβιάζοντας ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, και αυτήν τη φορά με συνοδεία τουρκοκύπριων δημοσιογράφων, οι οποίοι φρόντισαν να δημοσιοποιήσουν βίντεο και φωτογραφίες από την περίκλειστη πόλη, μαζί με τις πληροφορίες ότι οι Τουρκοκύπριοι σχεδιάζουν να ανοίξουν και να αποικήσουν την πόλη, θέτοντάς την υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση…
Ένα παιχνίδι που οι Τούρκοι δεν παίζουν για πρώτη φορά με την Αμμόχωστο, αν και αυτήν τη φορά φαίνεται ότι σχεδιάζουν κινήσεις σε συνεργασία με την Άγκυρα, θέλοντας έτσι να τρομάξουν τους Ελληνοκύπριους, ώστε, μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η Αμμόχωστος, να δεχθούν άρον άρον την όποια λύση τους προτείνει ο κ. Ερντογάν και οι εγκάθετοί του στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.