Υπό ομηρία ο ΣΥΡΙΖΑ, στόχος του Μητσοτάκη

Υπό ομηρία ο ΣΥΡΙΖΑ, στόχος του Μητσοτάκη

Έρχεται μπαράζ Εξεταστικών

«Παράθυρο» για Εξεταστικές Επιτροπές και ενεργοποίηση των δικαστικών αρχών για τα πεπραγμένα της περιόδου 2015 – 2019 ανοίγει ξαφνικά (;) η κυβέρνηση, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές κορυφαίοι υπουργοί μιλούν ευθέως για αναζήτηση πολιτικών και όχι μόνον ευθυνών για αποφάσεις και πολιτικές που υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι ένας εξ αυτών είναι ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης –ο οποίος θεωρείται και είναι η φωνή του πρωθυπουργού– δίνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο όλο ζήτημα. Αν και ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε καταρχάς αποφασίσει να αφήσει για αργότερα τη διερεύνηση «σκοτεινών υποθέσεων» που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι αναθεωρεί τη στάση του.

Αιτία, η στάση που τηρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από ζητήματα (Ελληνικό, ΔΕΗ, οικονομία κ.ά.) που βρίσκονται σε εκκρεμότητα λόγω και της διαχείρισης που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. «Πήγαν τη χώρα 30 χρόνια πίσω και ζητάνε και τα ρέστα», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ενώ αναφερόμενοι ειδικότερα στο θέμα της ΔΕΗ τονίζουν ότι «έφτασαν την επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού και μας κουνάνε το δάκτυλο». Από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για κινήσεις που έχουν ως στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Υπάρχουν ωστόσο στελέχη που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με τον τρόπο αυτό –παραπομπή στη Δικαιοσύνη, Εξεταστικές– να θέσει «υπό ομηρεία» την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να αποδυναμώσει έτσι τον αντιπολιτευτικό της λόγο.

Με βαρύτατες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι με την πολιτική της εξυπηρέτησε οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας, συνόδευσε ο Κ. Χατζηδάκης την προαναγγελία του για παραπομπή του θέματος στη Δικαιοσύνη. «Σήμερα ανοίγει το θέμα, θα υπάρξουν κι άλλες συζητήσεις και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά, αναφορά που ερμηνεύτηκε ως υπαινιγμός για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. «Τα μεγάλα συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο επί ζημία της ΔΕΗ από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης», υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν η κυβέρνηση επιλέξει τελικά να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, στον φάκελο θα συμπεριληφθεί και η υπόθεση εξαγοράς υπερχρεωμένης εταιρείας από τα Σκόπια. Προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση μέγα σκάνδαλο με… πολιτικές προεκτάσεις και είχε δεσμευτεί για παραπομπή στη δικαιοσύνη.

Για το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, όχι μόνο για το θέμα της ΔΕΗ αλλά και για το α’ εξάμηνο του 2015, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος ανέφερε ότι και στις δύο περιπτώσεις θα αναζητηθούν ευθύνες στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος δεν είπε, όσα είπε εν τη ρύμη του λόγου και για τη δημιουργία πρόσκαιρων πολιτικών εντυπώσεων. Το θέμα έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη στις κλειστές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό και έχουν εξεταστεί διεξοδικά οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να διερευνήσει τις αιτίες της επιβολής των capital controls, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας είπε ότι «η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι». Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis (αρχειοθέτηση του φακέλου για τον Γ. Στουρνάρα), ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης επαναβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει άπλετο φως στη «σκευωρία» που στήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ