Καγκελαρία φτιάχνει ο Μητσοτάκης!

Καγκελαρία φτιάχνει ο Μητσοτάκης!

Το «επιτελικό κράτος» αυτόν τον στόχο έχει

-Οι υπουργοί θα είναι διεκπεραιωτές των εντολών του Μαξίμου 
-Εκτός παιχνιδιού οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής τρέχει να υπερασπιστεί το έργο του, ο Αντώνης Σαμαράς… άεργος, και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης περνάει την ώρα του στην Ευρωβουλή…
-Στον σχεδιασμό η δημιουργία νέου κόμματος για την επόμενη μέρα

Ήρθε με πρόγραμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με σχέδιο για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολίτευμα από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, από τη στιγμή που όλοι οι οιωνοί (γκάλοπ και εκτιμήσεις ακόμη και διεθνών παραγόντων) έφερναν τη Νέα Δημοκρατία όχι μόνο να κόβει πρώτη το νήμα στις εκλογές (όποτε τις προκαλούσε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός) αλλά και να είναι αυτοδύναμη και να μη χρειάζεται συνεργασία με άλλα κόμματα για να κυβερνήσει.

Μπήκε στο Μαξίμου ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας στη βαλίτσα του έτοιμα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια όλα τα… επαναστατικά νομοσχέδια για την πλήρη αλλαγή τού μέχρι τώρα τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης. Με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να κυβερνούν στον τομέα ευθύνης τους. Αυτό πλέον τελειώνει. Οι υπουργοί θα είναι εκτελεστικά όργανα.

Το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», το οποίο εισηγήθηκε ο υπουργός Επικρατείας, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης, που θεωρείται ο Νο2 της κυβέρνησης, φέρνει το τέλος τού «χθες», με απόλυτο κυρίαρχο το Μαξίμου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα είναι ο απόλυτος άρχων.

Το «επιτελικό κράτος» έρχεται να επιβεβαιώσει τις… φήμες που κυκλοφορούν για τον τρόπο λειτουργίας των υπουργών, και όχι μόνο (το ίδιο θα ισχύει και για τους προέδρους των κρατικών Οργανισμών, των… Ανεξάρτητων Αρχών κ.ά.). Πλέον, για να πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση, ακόμη και για τα… οδοιπορικά, θα πρέπει να έχουν την έγκριση του Μαξίμου. Καθημερινά ο υπουργός θα πρέπει να δίνει αναφορά στο γραφείο του πρωθυπουργού για τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε και τις αποφάσεις που πήρε. Τα πάντα υπό πλήρη παρακολούθηση.

Και ήδη αυτή η… παρακολούθηση (που δεν την αρνείται το Μαξίμου) έχει αρχίσει να προκαλεί την γκρίνια πολλών υπουργών, οι οποίοι προς το παρόν κρατούν χαμηλούς τόνους, μια και η κυβέρνηση δεν έχει καν… σαραντίσει.

Καγκελαρία ή Λευκός Οίκος;
Όλες αυτές οι αλλαγές, και κυρίως το να αποτελεί πλέον το Μαξίμου τον αποκλειστικό κυβερνήτη της χώρας, που έγιναν αυθωρεί και παραχρήμα, πριν καλά καλά εγκατασταθεί στο Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνουν τις «φήμες» ότι επιδίωξή του είναι να μετατραπεί το Μαξίμου σε «Καγκελαρία», τύπου Γερμανίας. Ένα είδος «Μέρκελ» ο Μητσοτάκης. Μόνο που το Ελληνικό Σύνταγμα ούτε το προβλέπει ούτε το επιτρέπει. Και όπως επισημαίνουν έγκριτοι συνταγματολόγοι, η Γερμανία είναι ομοσπονδιακό κράτος, ενώ η Ελλάδα δεν είναι… Τύποις, δηλαδή, Καγκελαρία το Μαξίμου…

Στα πολιτικά πηγαδάκια μπήκε και το ερώτημα μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του να μετατρέψει το Μαξίμου σε «Λευκό Οίκο». Ζήλεψε προφανώς τον Τραμπ. Και εδώ, όμως, έχει ένα μεγάλο εμπόδιο: Στις ΗΠΑ το πολίτευμα είναι Προεδρικό. Εμείς προς το παρόν έχουμε Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Όλοι οι… επικίνδυνοι εκτός!
Θα κάνει, πάντως, μεγάλο λάθος όποιος από τους πρωτοκλασάτους και κυρίως από τους πρώην πρωθυπουργούς και αρχηγούς της ΝΔ υποβαθμίσει τον Κυριάκο. Από τα όσα έχει πράξει μέχρι σήμερα αποδεικνύεται ότι έχει σχέδιο. Κατάφερε και τους πήρε το κόμμα, βάζοντας στην άκρη ακόμη και την αδελφή του, την Ντόρα.

Χωρίς αντικείμενο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τον οποίο ο Μητσοτάκης δεν βγήκε να καλύψει για τις επιθέσεις που δέχθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η αποδυνάμωσή του κάθε άλλο παρά στενοχωρεί το Μαξίμου. Ο Καραμανλής πάντως, σύμφωνα με πολύ καλές πηγές, δεν θα αφήσει αναπάντητες τις κατηγορίες, που δείχνουν ότι η παρουσία του κάποιους ενοχλεί, παρότι δεν έχει δείξει ότι διεκδικεί οποιοδήποτε αξίωμα.

Και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν είναι από τα… παιδιά που καταπίνουν τις τρικλοποδιές και τα… θαψίματα. Απόδειξη, το ότι παραμένει παρών…

Όσο για τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος είναι έξω από ίντριγκες, επέλεξε να μετακομίσει στην ηρεμία της Ευρωβουλής.


Σχολιάστε εδώ