Πλήρωσε πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός τον λογαριασμό των capital controls Τσίπρα – Βαρουφάκη

Να μην ξεχνάμε…

-Μεγάλωσε η φτώχεια των νοικοκυριών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ
-45 δισ. ευρώ καταθέσεις έφυγαν από τις τράπεζες
-Ούτε μία συγγνώμη δεν ζήτησαν από τον ελληνικό λαό, που έχασε τα λεφτά του

Τα capital controls κόστισαν πάρα πολλά λεφτά στον ελληνικό λαό. Το τέλος του μαρτυρίου, με την άρση των capital controls, φέρνει στον νου τού κάθε πολίτη αυτής της χώρας εκείνες τις μέρες, τις ώρες που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αποφάσιζε την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και το κλείσιμο των τραπεζών για μία εβδομάδα, με τον κόσμο να τρέχει στα ΑΤΜ για να πάρει τα λεφτά που είχε βάλει στις τράπεζες – αποκλειστικό έργο του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη, που τίναξαν την… μπάνκα στον αέρα.

Εκείνο το Σαββατοκύριακο του 2015 έκαναν φτερά 2 δισ. ευρώ, από τη στιγμή που ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε το δημοψήφισμα μέχρι την επιβολή των capital controls στις 28 Ιουνίου του 2015.

«Στους έξι μήνες της υπουργίας Βαρουφάκη περίπου 45 δισ. ευρώ καταθέσεις έφυγαν. Αυτό τα λέει όλα», ήταν το σχόλιο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Από αυτά έχουν επιστρέψει μέχρι σήμερα περίπου 17 δισ. ευρώ. Η απόφαση, που περιλάμβανε τραπεζική αργία μίας εβδομάδας και ημερήσιο όριο αναλήψεων 60 ευρώ, ελήφθη από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της 28ης Ιουνίου.

Ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε πει εκείνες τις δραματικές ώρες: «Θα ήταν καλύτερα να μη βρίσκεται κανείς σε κατάσταση που τα capital controls είναι αναπόφευκτα. Αλλά, δεδομένου του πού βρισκόταν η Ελλάδα, δεν υπήρχε εναλλακτική».

Εκείνες τις δύσκολες ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν απών. Απών ήταν και ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά δεν αποφάσιζε αυτός. Ο Τσίπρας είχε παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στις Βρυξέλλες…

Απόδειξη των τεράστιων ευθυνών κυρίως του τότε πρωθυπουργού και δευτερευόντως του τότε υπουργού Οικονομικών για τα παιχνίδια τους, που νόμιζαν ότι θα επέβαλλαν τους όρους τους στους Μηχανισμούς της Ευρωζώνης για να κλείσουν τα μάτια στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, είναι το ότι μετά την ανακοίνωση για την άρση των capital controls την περασμένη Δευτέρα σημειώθηκε ράλι στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να κατρακυλούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Πιο χαρακτηριστική η απόδοση του 10ετούς τίτλου, που κινήθηκε κάτω από το 1,9% και συγκεκριμένα στο 1,826%, με πτώση άνω του 7% σε σχέση με τα επίπεδα της Δευτέρας ή κατά 13 μονάδες βάσης, ενώ τα 10ετή ιταλικά ομόλογα έπεσαν σχεδόν 15%, τα 10ετή ιρλανδικά είχαν πτώση πάνω από 80% και τα 10ετή πορτογαλικά πτώση 33%.

Τα capital controls έφεραν φτώχεια
Τα παιχνίδια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν άνοιξαν μόνο την πόρτα στα capital controls, οδήγησαν και το εισόδημα των νοικοκυριών στην κατάρρευση, όταν πριν από λίγο καιρό είχε αρχίσει να ανεβαίνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη διαχρονική εξέλιξη των δεικτών οικονομικής ευημερίας των νοικοκυριών, το τρίτο τρίμηνο του 2015 η κατανάλωση υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της κρίσης, και συ­γκεκριμένα κατά 4,78%, από τη στιγμή που το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2014. Η περίοδος εκείνη ήταν η χειρότερη για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Το τρίμηνο αυτό η κατά κεφαλήν κατανάλωση έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της περιόδου της κρίσης, ήτοι στο 77,62% του επιπέδου στο οποίο βρισκόταν το πρώτο τρίμηνο του 2007.

 


Σχολιάστε εδώ