Όπισθεν ολοταχώς στην επιστολική ψήφο

Όπισθεν ολοταχώς στην επιστολική ψήφο

Κυβερνητικό αλαλούμ…

-Και στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που ξεσήκωσε όλη την Αγορά

Παρά την ασφυκτική εποπτεία που ασκεί το επιτελείο του πρωθυπουργού, οι πρώτες αρρυθμίες στη λειτουργία της κυβέρνησης έκαναν την εμφάνισή τους και κατέδειξαν έλλειψη συνεννόησης (συντονισμού). Σε δύο περιπτώσεις τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας κλήθηκε να παρέμβει πυροσβεστικά και να κλείσει μέτωπα που είχαν ανοίξει κυβερνητικά στελέχη, προκαλώντας ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.

Η πρώτη παρέμβασή του αφορούσε τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, ο οποίος είπε ότι η ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή θα δίνει το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες που ζουν οπουδήποτε στη Γη να ψηφίζουν στον τόπο καταγωγής τους. Και ότι στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου. Ταυτόχρονα, πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών ανέφεραν ότι η ρύθμιση θα αφορά και τους ομογενείς με τον συνολικό αριθμό να υπολογίζεται σε 1,2 – 2 εκατ. ψηφοφόρους.

Όλα αυτά προκάλεσαν τις έ­ντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έ­καναν λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Οπότε υποχρεώθηκε να παρέμβει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας –ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό–, ο οποίος… διευκρίνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να διευρύνει τον αριθμό των ψηφοφόρων που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά μόνο να διευκολύνει τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους.

Ο κ. Πέτσας κλήθηκε εσπευσμένα να σβήσει εν τη γενέσει της τη… φωτιά που πήγε να ανάψει από πληροφορίες που διακινήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. «Ο μεταρρυθμιστικός οίστρος της κυβέρνησης δεν αφορά ζητήματα όπως αυτό», υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, «στηρίζει τη μεσαία τάξη και τους ανθρώπους της αγοράς και δεν πρόκειται να βάλει βόμβα στα θεμέλια της συμφωνίας που έχει μαζί τους». Με τον ευθύ και κατηγορηματικό αυτό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε απλά να καθησυχάσει μικρομεσαίους ιδιοκτήτες καταστημάτων και τους ανθρώπους της αγοράς γενικότερα. Είχε ως στόχο παράλληλα να στείλει μήνυμα προς εκείνα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που ασπάζονται ακραίες-νεοφιλελεύθερες απόψεις και προσεγγίζουν την άσκηση της πολιτικής με τους ψυχρούς όρους της οικονομίας, αδιαφορώντας πλήρως για τις κοινωνικές προεκτάσεις και… συνέπειες.


Σχολιάστε εδώ