Όλοι φταίνε για τη ΔΕΗ: Ήξεραν και την άφησαν να καταρρεύσει

Όλοι φταίνε για τη ΔΕΗ: Ήξεραν και την άφησαν να καταρρεύσει

– Η κάθε κυβέρνηση διόριζε τους δικούς της στη Διοίκηση, που έκανε ό,τι τη διέταζε το Μαξίμου

Του κλότσου και του μπάτσου κατάντησαν τη ΔΕΗ.
Λες και όλα αυτά τα χρόνια ήταν στον αυτόματο πιλότο.
Μαγαζί γωνία, δεν υπήρξε κυβέρνηση που να μην το εκμεταλλεύτηκε σαν να ήταν δικό της περιουσιακό στοιχείο, ξεζουμίζοντας τη ΔΕΗ για ψηφοθηρικούς λόγους.

Και φτάσαμε στο σήμερα, με τον πρώην κολοσσό των Βαλκανίων να έχει βουλιάξει και κανείς να μην αναλαμβάνει την ευθύνη. Και μάλιστα, καμία κυβέρνηση δεν πάτησε τον συναγερμό για να κινητοποιηθούν οι πάντες ώστε να μείνει όρθια η ΔΕΗ. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να την… αρμέγουν. Με κάθε τρόπο. Και τώρα τα πράγματα έφτασαν κοντά στο «Τετέλεσται»… Και το περίεργο είναι ότι κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τσίπρα δεν είχε ειπωθεί ούτε λέξη για τη χρεοκοπία της ΔΕΗ.

Μόλις πήρε τη σκυτάλη η κυβέρνηση της ΝΔ, την επομένη της ανάληψης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Κωστή Χατζηδάκη ανακοινώθηκε ότι η ΔΕΗ χρειάζεται εδώ και τώρα 700 εκατ. ευρώ, αλλιώς χρεοκοπεί. Και το ερώτημα που λογικά προκύπτει είναι: Από τη στιγμή που όλα έδειχναν ότι η ΝΔ θα ήταν ο νικητής των εκλογών –ακόμη και πριν προκηρυχθούν οι εκλογές–, δεν ήξεραν ποια ήταν η κατάσταση σε κάθε τομέα, και πρωτίστως στη ΔΕΗ, από την οποία εξαρτάται η λειτουργία όλης της χώρας; Δεν έψαξαν να μάθουν ποιο είναι το καυτό πρόβλημά της, που χρειάζεται την άμεση επέμβαση του «100»;

Όλοι έχουν τις ευθύνες τους, από τη στιγμή που η Διοίκηση της ΔΕΗ διοριζόταν πάντα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Και έπραττε ό,τι τη διέταζε ο αρμόδιος υπουργός. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Γι’ αυτό και το σημείο στο οποίο έφτασε η ΔΕΗ είναι αποκλειστικό έργο όλων των κυβερνήσεων.
Και δεν εξαιρείται καμία.

Τον τροχονόμο έκαναν όλες οι κυβερνήσεις
Για τα… κόκκινα τα χάλια της ΔΕΗ φταίνε ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις των Μνημονίων. Ποτέ δεν χτύπησαν την «καμπάνα της Παναγίας των Παρισίων» για να ξυπνήσουν εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να σβήσουν έγκαιρα τη φωτιά. Τώρα τρέχουν, αλλά αυτά που έχουν «καεί» πολύ δύσκολα θα ανακτηθούν.

Και για να ξέρει ο κάθε έλληνας πολίτης που θα κληθεί να πληρώσει τον πανάκριβο λογαριασμό ποιοι είναι οι φταίχτες της χρεοκοπίας της χώρας, ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ είναι η ΕΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας), που κατέχει άμεσα το 34,123% των μετοχών της ΔΕΗ και έμμεσα το 17% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι θυγατρική της ΕΕΣΥΠ, ήτοι κατέχει το 51,123%.

Αυτήν τη στιγμή η ΔΕΗ έχει δανειστεί 3,7 δισ. ευρώ, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ανέρχονται στα 2,7 δισ. ευρώ και το ταμειακό έλλειμμα είναι 800 με 900 εκατ. ευρώ… Πενταροδεκάρες…

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές της ΔΕΗ δεν έχουν όνομα;

Ανέρχονται σε 1.477.000 και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ και τους χαϊδεύουν…
Από αυτούς, οι 582.000 χαρακτηρίζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές γιατί έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από έξι μήνες, συνολικού ύψους 545 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.
Εξάλλου, 895.000 καταναλωτές άλλαξαν πάροχο, αφήνο­ντας απλήρωτους λογαριασμούς στη ΔΕΗ 1 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ