Ο “γλυκός Χρυσός” της Ελλάδας

Ο “γλυκός Χρυσός” της Ελλάδας

Τα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά, ακολουθώντας τη φιλοσοφία της μεσογειακής διατροφής, είναι απλά στην παρασκευή και βασίζονται σε αγνά και φρέσκα υλικά, όπως τα φρούτα, το μέλι, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι (ταχίνι), το πετιμέζι (μολάσσα) και το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Πεντανόστιμοι πειρασμοί, που δύσκολα μπορεί κάποιος να τους αντισταθεί, είναι ιδιαιτέρως θρεπτικά και υγιεινά και θα γλυκάνουν τον ουρανίσκο σας, χωρίς πολλές τύψεις!

Ο “γλυκός Χρυσός”

Το μέλι, υπήρξε η πρώτη -και επί μακρόν- μοναδική γλυκαντική ουσία της ελληνικής διατροφής. Παραμένει, δε, η πιο πολύτιμη, απαρχή και βάση της ελληνικής γαστρονομίας, ενώ η γλυκιά του παρουσία αξιοποιείται με φαντασία από ζαχαροπλάστες και μαγείρους. Η τεράστια ποικιλία των γλυκισμάτων που βασίζονται στο μέλι, αποδεικνύει τη σημασία του για τη γαστρονομική κουλτούρα του Αιγαίου: μελόπιτεςδίπλεςπαστέλιλουκουμάδεςγλυκές τυρόπιτες με μέλι, μελεκούνια και γλυκά του κουταλιού.
Σας προτείνουμε: να το απολαύσετε ως επιδόρπιο με γιαούρτι, σε αφράτους λουκουμάδες, σε αμυγδαλένιο μπακλαβά ή σε μια αρωματική μελόπιτα!

“Φρουτένιοι” πειρασμοί

Τα φρούτα της ελληνικής γης είναι μία από τις βασικότερες πρώτες ύλες κατά την παρασκευή των ελληνικών γλυκισμάτων. Ως αποξηραμένα αποτελούν από τις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές που έχετε και την καλύτερη εναλλακτική λύση έναντι των επεξεργασμένων τροφών με ζάχαρη. Διάσημα και εκτός των συνόρων της χώρας, είναι οι σταφίδες, τα σύκα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα.

Ως “γλυκά του κουταλιού”, μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα ή να τα συνδυάσετε με στραγγιστό γιαούρτι κάθε ώρα της ημέρας. Θα βρείτε νερατζάκι πράσινο, συκαλάκι, κυδώνι, σταφύλι, νεράντζι σε ρολλά, περγαμόντο, φράπα, φράουλα, βύσσινο, κεράσι, καρπούζι, μανταρίνι, κουμ-κουάτ στην Κέρκυρα και ό,τι άλλο φανταστεί ο νους σας. Εκτός από φρούτα, γλυκά του κουταλιού φτιάχνονται επίσης από λαχανικά όπως μελιτζανάκι, ντοματάκι, κολοκύθα αλλά και φρέσκους ή και άγουρους καρπούς, όπως καρυδάκι, κάστανο κ.ά.
Σας προτείνουμε: να δοκιμάσετε λεμονανθούς από τη Χίο, αλλά και γλυκό τριαντάφυλλο από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στη Λίμνη Δόξα, στο Φενεό (Κορινθία).

Σουσάμι

Βασικό συστατικό σε πολλά παραδοσιακά γλυκά, το ταχίνι (πάστα σουσαμιού) είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις θρεπτικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στο χαλβά από τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε πολλά γλυκίσματα της Σαρακοστής, όπως μπισκότα με ταχίνι, ταχινόπιτα, κα.

Με νησιώτικό αέρα

Τα ελληνικά νησιά, εκτός από τις υπέροχες παραλίες και μοναδικά μονοπάτια που διαθέτουν, προσφέρουν υπέροχες γλυκές λιχουδιές που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Διάσημα είναι τα αμυγδαλωτά των Σπετσών, της Ύδρας και της Άνδρου, καθώς τα λουκούμια της Σύρου και της Χίου. Αρωματικά και βελούδινα τα τελευταία, αφήνουν στο στόμα μοναδική ευχαρίστηση, με τις «κλασικές» γεύσεις ροδόνερου και μαστίχας, αλλά και τις επίσης υπέροχες essence τριαντάφυλλου, ούζου και λεμονιού. Ακόμα, δοκιμάστε στην Κρήτη σκαλτσούνιακαι ξεροτήγανο, στη Σαντορίνη μελιτίνια, στη Ρόδο μελεκούνια, στην Ανάφη κουφέτο, στη Σύρο χαλβαδόπιτα και στα Επτάνησα μαντολάτο.

Γλύκα της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τραγανά, βουτυρωμένα φύλλα κρούστας, καβουρδισμένοι ξηροί καρποί και αρωματικό σιρόπι: αυτά είναι τα βασικά συστατικά των γλυκών ταψιού με καταγωγή από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και με ιστορία που χάνεται βαθιά στους αιώνες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το κανταΐφι, τον μπακλαβά, το γαλακτομπούρεκο, τα ροξάκια της Μακεδονίας, το ραβανί, το σάμαλι, το «γιαννιώτικο», το κλωστάρι από την Ήπειρο, τα μπουρέκια, τα τρίγωνα πανοράματος, το σαραγλί, το εκμέκ, την καρυδόπιτα, τη γιαουρτόπιτα και άλλα πολλά.
Σας προτείνουμε: να τα απολαύσετε συντροφιά με ελληνικό καφέ στη χόβολη και παγωτό καϊμάκι.

«Υποβρύχια» γλύκα!

Από τις πιο αγαπημένες και παραδοσιακές γεύσεις του ελληνικού καλοκαιριού είναι το υποβρύχιο, ένα γευστικό γλύκισμα, με αφράτη, γλυκιά και πλούσια υφή και υπέροχο φυσικό άρωμα.

Η κλασσική του γεύση είναι εκείνη της βανίλιας και της μαστίχας, αλλά υπάρχουν και άλλες όπως η γεύση τριαντάφυλλο, πικραμύγδαλο, φιστίκι κ.α. Το μοναδικό άρωμα, η υπέροχη γεύση και η βελούδινη υφή σε συνδυασμό με παγωμένο νερό θα συνοδεύσουν άψογα τα ζεστά απογεύματα του καλοκαιριού!

 

Πηγή: visitgreece.gr
Φωτο: Visit Greece

 


Σχολιάστε εδώ